fredag 11 mars 2016

Skillnad mellan killar och tjejer i skolan

Skillnader mellan könen i skolan. Kan du se något skäl till varför killar och tjejer skulle ges olika förutsättningar i skolan. Betygsskillnaderna mellan flickor och pojkar fortsätter att öka och slår nu på allvar igenom i olika yrkesval. Orsakerna stavas förväntningar och värderingar och de går inte att isolera till ett skolproblem. Att synliggöra skillnader och diskutera dem kan vara en väg att vända utvecklingen.


SVT Nyheters granskning av betygen har visat på stora skillnader mellan skolor och kommuner.

Den visar också att fler tjejer än killar får ”snällbetyg” I matematik fick senaste året nästan procent av tjejerna i grundskolan årskurs nio högre slutbetyg än provresultatet, mot bara procent av killarna. Pojkar presterar sämre i skolan och ägnar mindre tid åt läxor än jämnåriga flickor. OECD: Stor skillnad mellan pojkar och flickors skolresultat.


Uppsatser om SKILLNADER MELLAN TJEJER OCH KILLAR I SKOLAN. Jämställdhet innebär att tjejer och killar har samma möjligheter och rättigheter. Det kan vara olagligt att behandla någon sämre på grund av personens kön. Samhället är ännu inte jämställt, men det finns lagar och planer för hur det ska bli det. Eleverna på Withalaskolan har inte märkt av någon större skillnad mellan killar och tjejer i skolan.


Nej, det tycker jag inte, säger 13-årige William Gustafsson.

Han och skolkamraterna Alvar Arvidsson, Rebecca Marchant och Pauline Sandvall Lindh får betyg i slutet på varje termin. Dessutom redovisar vi förändringar i flickors och pojkars attityder, beteenden och prestationer i skolan under samma tid. Projektet Killar och tjejer syftar till att synliggöra de könsstereotyper som omger oss, hur de påverkar och begränsar oss.


Likaså hur djupt rotat de sitter hos var och en och hur svårt det är att kasta av sig olika föreställningar. Vidare får eleverna fundera på hur maktstrukturen ser ut i klassen och generellt på skolan. Undersökningen som 1elever svarat på visar att eleverna i särskolan i huvudsak mår bra men också att det finns skillnader mellan killar och tjejer. Också eleverna ser tydliga skillnader mellan hur killar , generellt, beter sig i skola jämfört med tjejer. Många killar engagerar sig inte, menar de elever SVT träffar på Ala skola i Söråker.


Jag vet inte om dom inte tar skolan på allvar, men det verkar som om det är mer macho för killar att bara chilla runt lite, säger Lydia. Vi, rektorerna och lärarna är medvetna om problemet och man gör sitt bästa med det här ute på skolorna för att det ska bli bättre. Hela 1procentenheters skillnad på bara två år.


Unga män ser sig ofta som trygga och osårbara - de känner sig mindre känsliga för risker och tycker att säkerhetsåtgärder är besvärliga och inte meningsfulla. Vågar man säga att kvinnor kör bättre än män? Inte bättre, men säkrare. Så mår eleverna i särskolan – skillnader mellan tjejer och killar.


Elever i särskolan i Västmanland mår överlag bra, men det finns skillnader mellan killar och tjejer. Det visar den nya undersökningen Liv och hälsa ung särskolan. Skolan ska aktivt och medvetet främja kvinnors och mäns lika rätt och möjligheter.


Det sätt på vilket flickor och pojkar bemöts och bedöms i skolan , och de krav och förväntningar som ställs på dem, bidrar till att forma deras uppfattningar om vad som är kvinnligt och manligt.

Skolan har ett ansvar för att motverka traditionella. Christoffer Andersson i Nätdejting. Vad är det egentligen för skillnad på att vara tjej eller.


OJÄMSTÄLLDA SKOLOR Var fjärde kommun ger extra pengar till skolor med många pojkar eftersom killar har sämre skolresultat. Trots att skolan har i uppdrag att arbeta för jämställdhet behandlas flickor och pojkar fortfarande olika av lärarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg