torsdag 31 mars 2016

Prestationsångest inom idrott

Få bort prestationsångest med ljudbok. Våra ledord är effektivitet, professionalitet och högklassig service. Inom idrotten är det ofta mer legitimt att ta hjälp av en idrottspsykologisk rådgivare med fokus på prestationsförbättring än att ta hjälp av en legitimerad psykolog eller psykiatriker för klinisk problematik. Det finns därför en oro för att idrottare med psykisk ohälsa riskerar att välja ett sämre behandlingsalternativ.


De deltog i en socialisationspro-cess som innebar att de så småning­ om kunde identifiera sig själva som en flicka som håller på med idrott och kan idrott. Det räknas inte som en psykiatrisk diagnos, men man kan ändå må psykiskt dåligt om man har prestationsångest.

Sammanfattning : Friidrotten upplever ett problem när unga lovande elitjuniorer slutar med sin idrott innan de har hunnit ta steget över till senioridrott. Den här studien fokuserar på vad det är för brytpunkter som påverkat att idrottarna valt att avsluta sin elitsatsning. Att använda mentalträning, hypnos och hypnosterapi inom idrott är inget nytt. Prestationsförbättring inom idrott.


Det har använts i många år även om man inte alltid har talat högt om det, på grund av alla gamla myter kring hypnos. Du beskriver det som brukar benämnas prestationsångest , och som är en rädsla för att misslyckas. Kärnan i upplevelsen är en rädsla, närmast skräck, för att bli granskad och inte duga, eller att bli avslöjad och förödmjukad. Jag vill här komma med tips på hur du kan ta dig an din prestationsångest.


Vad gör du för att inte misslyckas?

Tillåter du att rädslan för att misslyckas styr ditt liv för mycket? Vad innebär det att misslyckas för dig? Här kommer några väldigt bra tips för att minska prestationsångest. Du kan inte leva i förnekelse om att du mår bra och inte lider av prestationsångest.


Istället borde du ta till dig det. Ju mer du förnekar den, ju starkare kommer den bli med tiden. Sätt dina hämningar åt sidan, möt rädslan och öva. Och prestationsångesten har visat sig ligga och pyra ut och förpesta delar av livet för många.


Jag behöver vara en perfekt son, dotter, syster, vän. Jag måste prestera på topp i skolan för annars vet jag inte vem jag är. Jag identifierar mig med min idrott. Sociala medier ger mig prestationsångest. Idrottens bokklubb ger dig inspiration och är din kanal till det senaste inom idrott , träning och hälsa.


Du som är medlem får upp till rabatt på ordinarie priser och kan enkelt välja ur ett brett sortiment av aktuella böcker – från SISU Idrottsböcker och andra förlag. Läs vad prestationångest är och hur du kan göra för att hantera prestationsångest. Ex svara tack eller vad roligt att du tycker det. Ge upp ditt eget behov av att vara perfekt.


Vem är det som har bestämt vad som är.

Vi mår bättre och känner oss lyckliga om vi är engagerade och får möjlighet att utveckla våra förmågor. Engagemang och glädje är viktiga delar inom idrotten. Att ha roligt är en stark motiverande kraft att vilja fortsätt träna och utvecklas. Trots alla försiktighetsåtgärder är muskelbristningar oundvikliga, dessa skador inträffar inom varje idrott och påverkar den aktive enormt.


En muskelbristning sker när en muskel utsätts för sådana påfrestningar som resulterar i avslitning av några fibrer. Nacksmärta: Att få nacksmärta är väldigt vanligt i vissa idrotter. KBT har haft god evidens vid till exempel ångest och depression och inom idrotten finns bland annat mycket prestationsångest.


Där har vi inte alltid varit så framgångsrika med traditionella idrottspsykologiska metoder, säger Göran Kenttä. Idrotten Vill riktar sig till ledare inom idrotten på strategisk nivå – nationellt, regionalt och lokalt – samt till ledare inom kommun, region, stat, näringsliv och civilsamhälle. Dokumentet ska också kunna läsas och förstås av alla som är intresserade av idrottsrörelsens ideologiska grunder, förhållningssätt och roll i. Som beteendevetare arbetar du med människor och deras tankar, känslor och beteenden. Programmet Psykologi – inriktning idrott och motion vid Högskolan i Halmstad är unikt i Norden. Uppsatser om PRESTATIONSåNGEST I IDROTTEN.


Idrott och prestationsångest ”Jag vill berätta om min sjukdom för att få fler människor att förstå hur lätt det är att som ung tonåring hamna fel även inom idrotten. Att inte orka stå emot pressen att lyckas och vara framgångsrik och duktig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg