tisdag 16 augusti 2016

Libanesisk mat recept aubergine

Gå ner i vikt snabbt utan att svälta dig själv. Libanesisk mat serveras ofta som små rätter, så kallade meze. Några libanesiska rätter är salladen taboulé, små piroger med olika fyllningar, och hummus. Här har vi våra recept med smaker från Libanon.


En halv eller hel pressad citron (justera syra efter smak) Salt Garnering: Olivolja eller granatäppelsirap TIPS! Recept på perfekt hummus hittar du HÄR!

Gör såhär: Nagga auberginerna med en kniv, räcker med hack på varje. Lägg på ett galler och ställ på en plåt. En mustig och snabblagad vegogryta på aubergine och kikärtor som påminner lite om den den franska rätten ratatouille. Aubergine , bladpersilja, citron och mynta är några vanliga smaker i den libanesiska matk.


Bjud med ris eller ett gott bröd. En libanesisk rätt som heter Moussaka, kallas även mnazale eller maghmour. En mustig auberginegryta som påminner en aning om den franska ratatouillen. Helt fantastiska smaker och om man gillar aubergine kommer man att älska denna.


Medelhavsmat när den är som godast.

Servera med ett gott bröd eller ris. Maghmour, mnazale eller msakaa – kärt barn har många namn. Denna delikata moussaka är en av mina många libanesiska favoriter.


Min mamma brukade göra. Laga många rätter och bjud dina vänner på en välsmakande fest - det här är en kväll där man njuter länge. Jag är matskribent samt kock med en fil. Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar.


Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. En god dipp med grillade auberginer, tahini, citron och olivolja. Persisk lammgryta med aubergine eller Ghejme Badenjan.


En god gryta som serveras med persiskt ris smaksatt med bla saffran, mandel och pistasch. Frisk libanesisk aubergineröra med smak av spiskummin som passar bra som dipp till både kött, fisk, fågel och vegetariska rätter. Smakrikt, färgglatt och frestande, men samtidigt enkelt och kul. Msakaa kan avnjutas såväl kall som varm.


Mourtada pita vegan vegansk vegetarisk vegetariskt vego. Då ska det bjudas på mat ! Vi kom i maj iväg på vår efterlängtade Israelresa och smakade sådan mat där. Vi fick hjälp av en annan kusin Simon, som bott till och från i Israel, med recept på deras underbara ris.

Meze - libanesisk mat Här är recepten på den meze jag lagade igår, supermums! Skiva aubergine i centimetertjocka skivor och stek på hög värme i mycket olivolja och lite flingsalt. Ta upp auberginen ur oljan när den är gyllenbrun och låt rinna av på hushållspapper. Pressa saften av ½ citron över auberginen medan den är varm.


Skiva haloumin liksom auberginen och stek gyllenbrun i en lätt oljad het stekpanna. När Ebru var ensam hemma fick hon via telefon beskrivningar av hur man lagar turkisk mat av sin farmor och faster. Dessutom passade hon på att vara i farmoderns kök när hon åkte till Istanbul under skolloven.


Jag älskade den varma köksatmosfären och middagarna då alla samlades för att njuta av maten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg