onsdag 13 december 2017

Grattiskort på kvinnodagen

Skicka fint gratis animerade kvinnodag kort (e-kort, elektroniska kvinnodag kort, digitala kvinnodagskort) till dina vänner. Till en början delade man ut julkorten själv, men ganska snart började skickas med post. Idag skickas en stor andel i form av digitala julkort. Dikter till en kvinna. Här hittar du många dikter, som du kan använda för.


Jag har inget generellt svar på om det är fel eller rätt att gratulera någon för att det är internationella kvinnodagen.

Men jag personligen skulle inte gå till mina kollegor och vänner och säga grattis för att de tillhör procent av befolkningen. Oavsett gratulationer eller inte, är den åttonde mars en dag att fira? Säg det för att aborträtten återigen ifrågasätts av högerextrema och konservativa krafter, och den strid som borde vara över blir viktig på nytt. Säg kampen fortsätter, för att kvinnor drar det tyngsta lasset i hemmet, och i betydligt högre grad än män sjukskrivs för utbrändhet. Internationella kvinnodagen är en dag att se tillbaka på orättvisor, förtyck och övergrepp.


Det är lika osmart att säga grattis eller fira dagen. Några drar jämförelser med andra internationella dagar där någon på Twitter skriver att det är som att säga grattis till en tjock person på fettisdagen. P3:s Tankesmedjan har spunnit vidare på ämnet.


Men framför allt handlar det om att brist på jämställdhet inte är något att fira - utan snarare kämpa mot.

Grattis på födelsedagen kort med text till en vän. Stort grattis på din födelsedagen min vän. På torsdag är det internationella kvinnodagen.


Den inträffar mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation världen över. Kärlek dikter bilder, bröllop dikter bilder, gratis lyckönsningskort till brudparet, gratis grattiskort till bröllop, kort till nygifta, kort till brudpar. Säga grattis, fira det som gjorts, uppmärksamma det som inte gjorts - hur ska egentligen internationella kvinnodagen uppmärksammas? Kvinnors kamp för ett jämställt samhälle har med andra ord pågått länge i vår historia och pågår fortfarande. Här har ni en text som jag skrivit om just : kvinnodagen : Denna text går ut till alla kvinnor , mammor , tjejer.


Jag vill börja med att önska er alla ett stort grattis på kvinnodagen. Varje mamma älskar sitt barn mer än sig själv. Mamman är den första människan vi känner som vidrör en med sin kärlek från födseln. I och med FN:s ”erkännande” kan man säga att den internationella kvinnodagen ändrades från att ha varit en socialistisk kampdag till en opolitisk högtidsdag, men hur man firar den varierar mycket mellan olika länder. På krogen då kvinnor vill dansa men någon bestämmer sig för att ha rätten att vidröra våra kroppar.


Och framför allt då vi på jouren, regelbundet, sitter i samtal med kvinnor som blivit utsatta för våld av någon de älskar, eller älskat. Perfekt både som sista-minuten-kort när du glömt kort till din present och som personligt kort när du vill skapa något unikt! Gratis utskrivbara grattiskort.


Gratulera med vykort på nätet och gör någon glad helt gratis. Vad kan vara bättre än att överraska dina nära och kära eller bekanta med ett e-vykort, det snabba och miljövänliga alternativet.

Visst fattar jag att kvinnodagen inte handlar om att säga grattis till varenda tjej man stöter på. Det finns många orättvisor både här i Sverige och i resten av världen. Detta beror mycket på att kvinnodominerande yrken värderas mindre och för att kvinnor i större utsträckning jobbar deltid.


Det är så himla ok att en sån här dag känna sig arg över att de som begränsar ens livsutrymme, får en att hålla sig inne om kvällarna, lägga nyckeln mellan fingrarna, att de som tystar och avbryter står bredvid och gratulerar istället för att se sin del i det. Ibland verkar internationella kvinnodagen bli mer och mer som mors dag: ett tillfälle att fira det som uppfattas som kvinnlighet och gratulera kvinnor. Satirikern och prästen Kent Wisti har jämfört sådana gratulationer med att gratulera Jesus på långfredagen – dagen då Jesus i kristen tradition blev korsfäst. Att jag när jag är ute på kvällen inte ”bara” behöver oroa mig för att bli misshandlad och rånad utan även för att bli våldtagen. En kort snutt på ett par minuter som ni kan lyssna på HÄR.


Dagen är ju till för att uppmärksamma de problem och orättvisor som finns. Flickor och unga kvinnor bland världens urfolk tillhör den mest utsatta gruppen bland urfolken. Trakasserier, hot, kränkande behandling, våld osv.


Att högtidlighålla internationella kvinnodagen på hemmaplan är också för att hedra våra systrar runt om i världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg