torsdag 21 december 2017

Mångkulturellt samhälle positivt

Jag tycker att det är väldigt luddigt vad man avser med mångkultur i samhällsdebatten. Mångkultur förs i princip alltid fram som något positivt. Ett mångkulturellt samhälle kännetecknas av att utbyten mellan olika kulturer sker och att detta påverkar samhällsutvecklingen. Sverige är idag ett mångetniskt samhälle.


Termen mångkultur används ofta för att beskriva samhällen som bär inslag av eller innefattar många olika kulturer, exempelvis på grund av immigration. Skillnaderna kan orsaka oro för att nationen ska förlora sin identitet, men också kulturella utbyten som ger fördelar till de olika grupperingarna. Det blir ännu mera komplext när man jämför olika länders policy och strategier för ett ” mångkulturellt ” samhälle.


Vi anser att det mångkulturella samhället är något positivt. Snarare kan vi säga att vi lever i ett samhälle där det finns kulturella skillnader. Kulturer i en sådan värld kan bli mer homogena. For en del politiker och debattörer ses globaliseringen som en möjlig väg till en bättre och rättvisare värl präglad av större förståelse, tolerans och respekt människor emellan”.


Mångkulturellt samhälle positivt

En konstruktiv debatt kräver att vi vågar erkänna att det finns problem i ett mångkulturellt samhälle. Konstigt vore det annars. Vad vi än tycker om detta samhälle , torde en sak dock stå klar för de allra flesta: Vi lever i det och kommer att leva i det för all framtid.


Oavsett kulturmötets skådeplats i samhället uppstår konsekvenser - positiva eller negativa. Det mångkulturella samhället omfattar många olika minoritetsgrupper. Om vi vill försvara och utveckla ett sådant mångkulturellt samhälle måste två förutsättningar vara uppfyllda: ett gemensamt språk, samt en ömsesidig acceptans för att vi som individer rör oss mellan många olika identiteter.


Själv gör jag anspråk på att vara svensk socialdemokrat, muslim, sjuksköterska och kurd. Som på kommando började svenska politiker häromåret prata om svenskhet och svenska värderingar. Men går det att tala om svensk identitet i ett föränderligt, mångkulturellt samhälle ? I församlingen New Life finns människor från hela världen. Dagen pratar med fem av dem i jakten på svenskheten. Dennis Hopper har lagt pannan i djupa veck och sammanställt en lista över fem positiva saker som vi kan tacka invandringen för.


Det är lätt att glömma att det inte bara är mörker och elände med mångkultur då man slutat läsa koshermedias förskönade bild. I Tang-dynastins Kina välkomnades utländska besökare och influenser från andra länder fick stor betydelse för det kinesiska samhället. Kina utvecklades till en global supermakt med stort välstån fantastisk konst, vidsträckt handel och betydande politisk och militär makt. Självklart kan det ses som någonting positivt att folk startar egna butiker. Men när man bygger upp ett helt samhälle i samhället med små etniska familjeföretag i olika branscher och sedan också institutioner så motverkar det integrationen.


Mångkulturellt samhälle positivt

Med egna ekonomiska nätverk skapas också en grogrund för svart ekonomi. Ibland är Borg saknad. Vi behöver fundera på hur vi stärker vårt lands utvecklingskraft. Här är ökad invandring en del av lösningen, inte av problemet. Först vill jag ta ett positivt exempel på mångkultur: mat.


Men det finns också negativa sidor vid mångkultur, som t. Skolans styrdokument framhåller att alla människor oavsett religion, etnicitet, social och politisk hållning har likvärdiga rättigheter och skyldigheter till utbildning. Det här med mångkultur är relativt nytt begreppet har bara har använts i lite mer än år, och på den korta tiden tror jag inte att något lands befolkning har hunnit göra sig av med alla fördomar, deras sätt o se på den främmande kulturen som annorlunda eller helt vänjt sig med ett mångkulturellt samhälle. Och vart kan jag ha lagt tv-kontrollen? Svar på allt är ett community-baserat forum där medlemmar kan ställa frågor om vad som helst. Vi har samlat många år av kunskap och publicerar nu detta för alla att ta del av.


En positiv syn på flerspråkighet innebär en förståelse för att flera språk kan utvecklas parallellt och tvåspråkighet har positiva effekter på barnens språk- och kunskapsutveckling. I dagens globaliserade samhälle är flerspråkighet en tillgång för individen och för samhället , en nyckel till internationell arbetsmarknad. Det är ofta svårt att veta mångkulturellt samhälle är det nödvändigt att aktivt om en viss religiös rörelse har format kulturen eller skaffa information om andra samhällsgrupper för att om vissa kulturella särdrag har utgjort grogrund för lära sig förstå hur de tänker och beter sig.


Information utbredningen av en viss religion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg