fredag 24 augusti 2018

Bevittna gåvobrev fast egendom

Din gåva leder till nya forskningsgenombrott. Läs mer om Hjärt-lungsjukdomar här. Spara tid och få en daglig och personlig agenda, så du kan fasta på rätt sätt.


Fyll i frågorna och få en plan med den mat du älskar. Varken vid gåva av lös eller fast egendom finns krav på bevittning, § gåvolagen respektive 4:och 4:jordabalken. Att låta ett gåvobrev bevittnas har dock fördelar ur bevissynpunkt, då det finns vittnen som kan intyga gåvans riktighet om det skulle bli en tvist.

I övrigt krävs det inte att några utomstående bevittnar gåvobrevet. Det är helt riktigt att när det gäller gåva av fastighet så ska det bevittnas av två personer. När det gäller gåva av lös egendom (t.ex. pengar) behövs dock inget gåvobrev. Gåva av lös egendom anses nämligen vara juridiskt bindande i och med att den överlåtits till gåvotagaren. Fast egendom , det vill säga ett markområde med eller utan byggna får endast ges bort i gåva om ett gåvobrev upprättas.


Ett gåvobrev måste undertecknas av gåvogivaren och gåvotagaren. I de flesta fall krävs inte vittnen för gåvobrev. Om du känner dig osäker bör du fråga en jurist om råd.

När skall ett dokument bevittnas , och måste vittnena närvara fysiskt t. Bevittna en gåva När man ger bort lös egendom så behöver inte gåvobrevet bevittnas. I allmänhet är det dock en god idé att skriva ett gåvobrev när du tänker ge bort någonting av större värde, oavsett om det gäller fast eller lös egendom. Det behöver inte handla om fastigheter eller stora summor pengar, det kan lika gärna vara något annat.


Genom att upprätta ett gåvobrev minimerar du risken för framtida tvister gällande vem som har rätt till egendomen. Enligt denna bestämmelse gäller, med hänvisning till kap. JB, samma krav som vid upprättandet av ett köpekontrakt av fast egendom. Det blir istället föräldrarna eller annan förmyndare som måste skriva under gåvohandlingen. Lätt att följa och innehåller endast den mat du kommer att älska.


Sådana tillfällen är till exempel när det gäller fast egendom , såsom fastighet eller tomträtt. Då ska det finnas en tydlig beskrivning av din gåva, personuppgifter för båda dig och mottagaren, särskilda villkor om sådana finns och underskrifter från båda parter. Din namnteckning måste även bevittnas i detta fall.


Det är ett sätt att se till så att mottagaren får behålla hela gåvan vid en eventuell skilsmässa. Allt Om Juridik erbjuder tre olika former av gåvobrev fastighet, bostadsrätt, övrig egendom. Det finns inga krav på vem som kan bevittna köpehandlingar förutom att det ska vara två personer.


Det går därför bra med att ha närstående vittnen. Att bevittna betyder att vara närvarande när kontraktet skrivs under.

För de flesta gåvor krävs inte något gåvobrev utan då räcker det med att man lämnar över gåvan till mottagaren, när du ger bort en fastighet eller en bostadsrätt krävs det dock ett skriftligt dokument. Om ett gåvobrev bestämmer att gåvan skall vara enskild egendom för mottagaren skall denna egendom inte ingå i en eventuell bodelning mellan gifta eller sambor. Gåvobrev av fast egendom måste bevittnas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg