torsdag 23 augusti 2018

Hur lever kvinnor i irak

Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser. Sök bland foton, listor och bilder från din skoltid! Iraks kvinnor lever farligt Det har blivit farligt att vara ensam kvinna på Bagdads gator. Kvinnoorganisationer slår larm om att antalet våldtäkter ökar kraftigt, medan myndigheter och religiösa ledare manar irakiska yrkeskvinnor att lämna sina arbeten och gå tillbaka till hemmen.


Kvinnors ställning i Irak har stadigt försämrats under de senaste åren och många kvinnor lever med ständiga hot.

Konflikten i regionen har dragit in Irak i nya oroligheter, men kvinnorna som Kvinna till Kvinna stödjer har en fantastisk förmåga att hitta nya vägar, nya allianser och nya ingångar i sin kamp för fred och jämställdhet. I det nya Irak har kurderna arbetat för att staten ska. Al-Jazeera gör en intressant artikelserie om hur kvinnor levde under Islamiska Staten i Irak och Levanten ISIL och ISIS i Syrien och Irak. Den första artikeln handlar om två kvinnor som arbetade som torterare för ISIL:s religiösa polis.


Som kvinna är det mycket obehagligt att ta del av. När de har möjlighet åker de iväg i sina fyrhjulsdrivna bilar och sover under bar himmel, grillar och lever ett modernt beduinliv. Medan han berättar detta sneglar han lite skuldmedvetet på sin syster: – Det här är något som bara vi män kan göra.


Jag menar kvinnor får ju inte köra bil och det skulle vara farligt för dem i alla fall.

Det är utmärkt att Kvinna till Kvinna bjudit in irakiska representanter till Sverige för samtal om situationen för kvinnor och flickor i landet. Men för sanna feminister är det självklart att alla människor omfattas av de mänskliga rättigheter, oavsett var på jorden man lever och oavsett vilken kultur eller religion man råkat födas i. Hundratals kvinnor och barn tillfångatogs av Islamiska staten, IS, i samband med massakern runt Sinjarberget i augusti. De flesta av dem lever fortfarande i fångenskap hos extremiströrelsen. De som lyckats fly har vittnat om tvångsäktenskap, slavarbete och våldtäkter.


Redan på flyget då vi närmar oss flygplatsen i Teheran börjar kvinnorna på planet plocka fram sina sjalar. Med vana tag sveper de omsorgfullt in sitt hår i duken. Enligt lag måste kvinnor täcka håret i Iran, men reglerna är inte särskilt strikta. Kvinnan i raden framför mig låter huvudduken halka långt ner på bakhuvudet. Och då är Turkiet, återigen, ett förhållandevis modernt land inom den islamiska världen.


Jag kan inte föreställa mig hur det måste vara att leva som kvinna i andra delar av Mellanöstern. Men det är inte bara religion och kultur som har betydelse, utan även att statliga institutioner sanktionerar övergrepp på kvinnor. Iran hade i många år ett ansträngt förhållande till Irak , men detta förbättrades under shahtidens sista år. Vi hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online.


Murad tillhör den kurdiska religiösa minoriteten yezidier, en grupp som överlevt folkmord och lever på flykt. Då trodde de att demokrati och fred snart skulle råda i landet. Men utvecklingen gick åt motsatt håll.

Krigen har gjort kvinnornas situation värre. Oro bland kvinnor i Irak : Visar att föraktet lever kvar De senaste veckorna har två unga kvinnor som blivit kända genom sociala medier skjutits ihjäl. Morden kopplas ihop med ytterligare två dödsfall från augusti. Våld mot kvinnor har använts som vapen av båda sidor i konflikten.


Situationen i Irak är ett tydligt exempel på hur våld mot kvinnor inte bara är en bieffekt av väpnade konflikter, utan en integrerad del av dem, skriver rapportförfattarna. Utvecklingen av kvinnors rättigheter i Irak är på många sätt nedslående – från att. För drygt två år sedan granskade Aftonbladet de män och kvinnor som reste för att strida och leva i Syrien och Irak.


Nu har terrorresorna upphört och enligt Säpo har omkring 1personer kommit tillbaka till Sverige. I vår kartläggning av återvändare finns män och kvinnor. Många kvartvingade svenska kvinnor lever av allt att döma fortfarande kvar i Irak mot sin vilja.


Men trots att svenska kvinnor är den vanligaste utländska grupp organisationen tar hand om på sina hemliga skyddsboenden i Bagda beklagar Yanar Mohammed att Sverige hittills nekat kvinnoboendena bistån trots att man bett om det. Irak beskrivs som ”ett land som hatar kvinnor ”, och ledarredaktionen konstaterar att inget talar för att det är en utveckling som är på väg att vända: ”Allt tyder på att Irak kommer att tvingas leva med dessa mördare och slaktare under en lång tid framöver. Hur påverkas barn av krig? Att döda, misshandla och våldta barn och kvinnor har blivit strategier i krig där olika grupper försöker dominera och utplåna varandra.


Byar, sjukhus, skolor och vattendrag bombas för att förhindra de civilas möjlighet till överlevnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg