måndag 13 augusti 2018

Folkbokföring skatteverket

Det betyder att du inte själv behöver meddela dessa att du exempelvis har flyttat eller bytt namn. Vi skulle vilja visa dig en beskrivning. Det är gratis och du gör det enkelt och snabbt i e-tjänsten. Du som har barn som flyttar med ska även anmäla flytt för dem.


På Rättslig Vägledning använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.

Genom att surfa vidare godkänner du att vi. Detta är egentligen inte olagligt och polisen kan därför inte göra något åt saken (om inte brott påvisas). Här berättar och svarar vi på allmänna frågor om deklaration, skatter, folkbokföring och fastigheter.


Korrekt folkbokföring påverkar i vilken kommun du kommer att betala skatt, vad du har för rätt till olika bidrag och förmåner samt var du kommer att rösta och få din post utdelad. Uppgifterna om att du har skyddad folkbokföring skickas till andra myndigheter och annan samhällsservice du har kontakt me till exempel sjukvården, Försäkringskassan och kommunen. Ansök om skyddad bokföring.


Verket utfärdar även id-kort. Skatteverket får de flesta av sina uppgifter från andra myndigheter.

Folkbokföringen är den grundläggande registreringen av befolkningen i Sverige, och den som bor i lägenhet ska också vara folkbokförd där. Att kalla folkbokföring för okvalificerat arbete är snudd på kränkande för våra mycket kunniga och kompetenta medarbetare inom folkbokföringen , en samhällsfunktion som ligger till grund för en stor del av den svenska myndighetsutövningen. Din bostadsort påverkar ofta din skatt eftersom du betalar kommunalskatt i kommunen där du bor. Folkbokföringen påverkar också vilken vallokal du ska gå till för att rösta i allmänna val och kan också påverka bostadsbidrag, barnbidrag och liknande. Maria Malmer Stenergard har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att felaktig folkbokföring i möjligaste mån undviks och att sådan felaktig registrering som faktiskt sker åtgärdas utan dröjsmål.


Exempelvis skulle du kunna anmäla särskild postadress som går till dina föräldrar eller till någon av de kompisar som du bor hos. Har du fler frågor om folkbokföring så kan du vända dig till skatteverket som är den myndighet som ansvarar för folkbokföring. Du skall inte ringa församlingen eftersom det är skatteverket som har hand om folkbokföringen. Du ska även ha: högskoleutbildning om minst 1högskolepoäng (1poäng) inom juridik, samhällsvetenskap, offentlig förvaltning eller beteendevetenskap aktuell och relevant arbetslivserfarenhet av handläggning och administration. Det är även önskvärt att du har erfarenhet av att bemöta människor med olika bakgrund via telefon och mejl.


Varför har vi folkbokföring ? En av anledningarna till att man folkbokförs är att samhället lättare skall kunna planera för bland annat bostäder, skolor och vägar. Konsekvenserna kan bli allvarliga – bland annat i form av välfärdsbrott. Du får ett meddelande så fort din folkbokföringsadress ändras i folkbokföringen.


Och det är du som drabbas. Tjänsten är gratis och det är ett snabbt och säkert sätt att hålla koll på att vi har rätt adress till dig.

Gällande folkbokföring krävs alltså i första hand båda vårdnadshavarnas samtycke för att göra en flyttanmälan till skatteverket. Barn som har fyllt år kan dessutom själva göra en flyttanmälan. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. De två höga chefer inom Region Gotland som inte är folkbokförda på ön, utan skattar i sina respektive hemkommuner, har folkbokföringslagen på sin sida. Det ska dock samtidigt sägas att det pågår aktiviteter inom myndigheten i syfte att arbeta mer offensivt mot fusk i folkbokföringen.


Förra året handlade det om rot- och rutavdragen, samt internettransaktioner – till exempel handel med sexuella tjänster och uthyrning av lägenheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg