måndag 20 augusti 2018

Skänka hus till barn

Förändra framtiden för utsatta människor. Hej, tack för att ni vänder er till Lawline med er fråga. Vad ni kan göra är att antingen sälja fastigheten till era barn eller ge fastigheten i gåva till barnen. Det finns inget hinder mot att ni säljer fastigheten under marknadspris – ni (fastighetsägarna) kan själva sätta priset för fastigheten vid en försäljning.


Då det uppstått ovänskap och komplikationer inom släkten och mellan mina barn vill jag att de skänker bort sin ägorätt.

Jag kan inte äga huset själv. Min fundering är då om jag kan skänka huset till en ekonomisk förening eller en stiftelse som får ha huset i sin ägo tills jag beslutar om antingen försäljning eller om jag dör. Gåva av fastighet är framförallt vanligt vid generationsskiften.


För fastigheter gäller huvudsaklighetsprincipen, som innebär att överlåtelsen antingen ses som en gåva eller köp. Vi går igenom vad som gäller för dig som vill ge bort din fastighet i gåva till t ex dina barn. Re: Skänka huset till barnen.


Fastighet – gåva mot betalning? Varför tar du för givet att jag byggt med lånade pengar?

Ideen med bygget var att skuldfri o varva ner o leva. Inte leva för att arbeta utan arbeta för att leva! Det innebär att barnet som då fått huset som gåva kanske måste lösa ut sina syskon, och det kan bli svårt om inte pengarna finns. Om du vill skänka ditt hus till ett av dina barn är det därför bra att se till att du har lika mycket i tillgångar kvar att ge dina övriga barn.


Ja, det går alldeles utmärkt att skänka pengar! Gåvoskatten som fanns tidigare i Sverige är borttagen för flera år sedan. Man har numera rätt att skänka pengar till vem man vill eller till vad man vill utan att behöva redovisa det. Det spelar ingen roll att hon har barn och barnbarn - jag tror du tänker på arvsrätt. Lån tas på hela beloppet.


Till Almers hus i Varberg kommer barn med cancer och deras familjer från hela Sverige för att få chans till en värdefull andningspaus. Du kan skänka ett bidrag som öronmärks för att driva det vidare. Vill man ge bort huset skall man alltid skriva ett gåvobrev som sedan undertecknas.


I gåvobrevet kan man som givare även ställa vissa villkor. Detta kan till exempel vara att gåvan skall vara mottagarens enskilda egendom och således inte delas vid en eventuell framtida skilsmässa. Vill du skänka en gåva till någon som är gift kan du göra gåvan till enskild egendom så att mottagaren inte riskerar att förlora den vid en skilsmässa. Tänk på att ett gåvobrev är juridiskt bindande.


Lovar du muntligt att ge bort något dyrbart kan du ångra dig om det inte finns i ett dokument.

Dina barn njuter mer av dina pengar när de utbildar sig, köper sitt första hus , fått sina barn eller ska ut på familjeresor. Att hjälpa sina barn att komma iordning med hus och familj eller att betala utbildning är värdefulla gåvor att ge som ger en bra start i livet. När en förälder själv vill skänka exempelvis aktier, en bostadsrätt eller en fastighet till sitt omyndiga barn kan föräldern inte både vara den som ger bort gåvan och samtidigt ta emot den. Därför måste först en särskild god man utses i ett sådant fall som kan ta emot gåvan för barnets räkning.


Tack för ert engagemang och för att ni kan tänka er att skänka hår till peruktillverkning för barn som är sjuka i cancer. Vi på barncancerfonden kan varmt rekommendera er att ta kontakt med Smink och Perukmakarn i Stockholm som tillverkar peruker. De använder sig både av donerat hår men även importerat. Den enda fonden jag känner till som jobbar för svenska barn är majblomman. Men jag kan tänka mig att man kan lämna in grejor till kyrkorna eller till kvinnojouren om man vill lämna saker.


Klart du kan öppna en egen fon men det är ganska mycket jobb, iallafall om man vill ha ett 90-konto. På Alla Kvinnors Hus kan vi något om att lämna det som varit – och välkomna det nya! Betalningsmottagare är Radiohjälpen.


Ange gärna kommunkod också, så stödjer du din kommuns insamling i Världens Barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg