fredag 31 augusti 2018

Hbtq frågor

Fråga : Min kompis som är hbtq -person behöver prata med en psykolog. Jobbar det psykologer hos er eller vart vänder jag mig? Svar: Tyvärr har vi inga psykologer eller psykoterapeuter som arbetar hos oss på RFSL. Däremot kan vi erbjuda stöd till hbtq -personer som blivit utsatta för partnervåld eller hatbrott genom vår brottsofferjour.


Höj hbtq -kunskapen i organisationen.

Utbilda organisationen i frågor som rör hbtq. Vill ni på allvar skapa en inkluderande organisation så finns det mycket att läsa. RFSL erbjuder också en hbtq -certifiering som ger er verktyg att arbeta systematiskt med bemötande, inkludering och likabehandling. Varje människa är unik, men människovärdet är lika.


HBTQ står för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner. I dessa frågor ligger de politiska besluten i pricip hos medlemsländerna själva. Unga hbtq -personer har rätt att gå i en skola där de möts av respekt och får möjlighet att visa sig som den de är.

Sexualundervisningen ska ta upp hbtq-frågor som en självklar del. Mobbning och andra uttryck för homo-, bi-, trans- och queerfobi får aldrig accepteras. HBTQ -personer löper även större risk att dö i förtid – inte minst på grund av ökad förekomst av självmord i gruppen.


Förutom ett aktivt arbete för att förebygga diskriminering och hatbrott, behöver kunskaperna om HBTQ -personers situation öka i vården. MUCF har tagit fram stödmaterialet ”Öppna skolan” tillsammans med RFSL och RFSL ungdom. Det är ett stödmaterial som vänder sig till lärare och annan skolpersonal som vill öka kunskapen om hbtq-frågor och skapa bättre skolmiljöer för hbtq -ungdomar.


SD är fortsatt det parti i riksdagen som har den sämsta politiken för HBTQ -personer och deras rättigheter och möjligheter. Det borde vara en självklarhet att alla ska känna sig inkluderade och slippa diskriminering på sin arbetsplats. Därför är HBTQ-frågor är i allra högsta grad arbetsmiljöfrågor – det handlar ju om att kunna få verka på arbetsplatsen på lika villkor. Syntes på bild med hbtq -rörelse – fick sparken. Som fackförbund och part i många kollektivavtal har vi goda möjligheter att påverka i hbtq-frågor.


I vårt mångfaldsprogram framgår att vi ska bevaka att arbetsgivare arbetar med aktiva åtgärder för att förbättra rekrytering, arbetsmiljö och arbetsledning så att inga grupper särbehandlas eller väljs bort på osakliga grunder. Giovanni Palusa, samordnare hos Stockholms stad och mångfaldsansvarig i fackförbundet Vision, har skrivit en handbok i hbtq-frågor för chefer. Det finns en törst efter större kunskap i frågan , berättar han – samtidigt som det tyvärr också finns chefer som inte vill jobba aktivt med de här frågorna.


För oss liberaler är det självklart att alla ska ha lika rättigheter oavsett kön, könsidentitet eller sexuell läggning. Göteborg har gjort en fantastisk resa från att vara betraktad som en ”bögknackarstad” till att vara en av landets bästa hbtq -kommuner på lite mer än ett decennium.

Sverige har kommit en bra bit på vägen. Stöd om du har frågor om hbtq. Här hittar du ställen du kan kontakta om du behöver stöd eller bara vill prata med någon. De flesta kan du kontakta gratis och anonymt.


En del har öppet dygnet runt, andra några timmar i veckan. Ingen fråga eller gåta i dag utan ett citat från Anne Frank med en påminnelse om att historien skrivs nu och du är en del av den. Hälsningar från oss alla på Forum för levande historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg