torsdag 4 oktober 2018

Storlek på makadam under platta

Jämför pris på produkter och återförsäljare inom renovering och bygg. Hitta rätt produkt till rätt pris. Man brukar ange makadamens minsta och största partiklar mätt i millimeter. Detta är en vanlig storleksfördelning för en markbädd under betongplatta på mark.


Används under grunder, som dränering och fungerar som kapillärbrytande under platta på mark. Eftersom detta är ett naturmaterial kan färgen variera från täkt till täkt i landet.

Var uppmärksam på att storleken på stenen mäts på den smalaste sidan av stenen, och kan därför förekomma större fraktioner. Rören läggs normalt utanför husgrunden i botten av dräneringslagret, dock med minst mm bädd under röret. Underkant på dräneringsröret bör vara minst 1mm lägre än husgrunden.


Av stabilitetsskäl bör röret placeras utan-för grundsulans kant med släntlutning på 1:2. Det är planerad för platta på mark med 150cm makadam. Ska makadamen vara tvättad eller inte? Vilken storlek ska vi ha på makadamen ? Fick snäll höra idag att det fanns minsann olika storlekar , eller fraktioner som det sas.


Makadam går att få i många färger vilka beror på vilken bergart det är som i sin tur beror på var det är brutet.

Makadam kan fås i flera olika storlekar och fraktioner. Ska du bygga hus, bo lusthus eller annan typ av byggnad så lönar det sig att beställa makadam hos Snabbgrus. Genom att använda rätt storlek av sten under byggnaden kan grunden andas och du förhindrar därmed fukt och mögelbildning. Det går också bra att använda makadam på grusvägar. Konstruktionen ska stoppa mot fukt under byggnadens hela livstid.


Den andra är att man genom byggtekniska lösningar och tid för uttorkning håller nere fuktigheten i plattan under de kritiska nivåer som de känsligaste materialen klarar. I det följande ska vi peka på de viktigaste aspekterna när det gäller fuktskyddet vid platta på mark. Jag undrar hur viktigt det är att få makadamen absolut jämn innan man lägger på cellplasten?


Vad händer om den är ojämn? Svar från Micke om att padda makadam för gjuten platta. Hej , MAkadam priser är volatilt. Kanske inte så mycket över tid som geografiskt.


Dvs hur långt från en stenkross du bor. Om du vill veta mer om vad som är bra att tänka på inför grundläggning kan du läsa mer här. Hur mycket isolering och vilken höjd på kantelement ska jag välja till en villagrund? Vanligast för en villa på plan tomt är 4mm höga element och 3mm isolering. Det blir då en betongplatta på 1mm.


På grund av det relativt låga priset på krossprodukter lönar det sig sällan att frakta det längre sträckor och man är därför ofta anvisad till vad som bryts lokalt.

Grunden utsätts för fukt under längre tid än om marken består av grus. Om marken består av grus kommer smältvatten och regnvatten att rinna undan betydligt fortare. Regnvatten ska ledas bort från huset. Under alla grunder finns makadam som ska förhindra att grunden suger upp vatten.


Den grova stenstorleken innebär att materialet inte suger åt sig vatten (till exempel från regn) i särskilt hög gra och därför inte blir så känslig. Krossad sten som används till att gjuta på ( under betongplatta). Storlek på makadam under platta på mark 16- 32. En annan vanlig storlek är den något grövre 16-.


Fraktionerna är sorterade inom vissa spann (2- 4- , 16- , -osv). Lägg på det sista lagret med sten. Med ett tjockare lager får man känslan av att man pulsar i gruset.


Tänk på att ledningens högsta punkt ska ligga tillräckligt långt under huskonstruktionen, minst cm. Platta på mark består av en platta och förstyvande balkar under bärande linjer. Plattan och balkarna vilar direkt på undergrunden. Om marken har begränsad bärighet pålar man under förstyvningsbalkarna och plattorna görs fribärande mellan balkarna. Grus, makadam , stenmjöl och bergkross - kärnan i vår verksamhet.


Bergkrossprodukter går under många namn beroende på användningsområde. Det kan även vara så att bergkross blandas med andra produkter för att ge materialet rätt egenskaper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg