Ett exempel: A dör och efterlämnar makan B. A har särkullebarnet C, paret har också ett gemensamt barn, D. Denna består av hälften av den avlidnes kvarlåtenskap , se kap § ÄB. Om den avlidnes kvarlåtenskap t. Men den ordningen ändras om det finns så kallade särkullbarn att ta hänsyn till, det vill säga barn från den avlidna partens tidigare förhållanden.
Men ett särkullbarn kan naturligtvis låta bli att begära sitt arv. Då behandlas alla bröstarvingar på samma sätt. Vill man att den efterlevande maken fritt ska kunna förfoga över all kvarlåtenskap måste testamentet formuleras så att den som överlever den andra övertar kvarlåtenskapen med full äganderätt.
Exempel makar med testamente: Make A har tre särkullbarn och ett gemensamt barn tillsammans med Make B, det vill säga totalt fyra barn. Make A avlider och hans kvarlåtenskap ska därmed delas upp i fyra. De har rätt att få ut arvet från sin biologiska förälder direkt, även om styvföräldern fortfarande lever.
Om styvföräldern då inte har råd att lösa ut särkullbarnet innebär det stora ekonomiska bekymmer och kan tvinga den efterlevande styvföräldern att sälja hemmet. Oaktat reglerna angående särkullbarns rätt till sitt arv, eller åtminstone till sin laglott, finns det vissa situationer då det trots förekomsten av särkullbarn är den efterlevande maken eller makan som ärver den avlidnes kvarlåtenskap.
Min rekommendation till er är att skriva i testamentet att er önskan är att era respektive särkullbarn avstår från sin rätt till laglott till förmån för den efterlevande maken. Ni kan även ta med ett villkor i testamentet som säger att det särkullbarn som väljer att ta ut sin laglott direkt, tappar rätten till efterarv. Ett särkullbarn kan avsäga sig sin rätt till arv efter sin förälder (kap § ärvdabalken) så att den efterlevande maken får arvet istället.
Då får särkullbarnet rätt till efterarv i den efterlevande makens arv, dvs din makas arv, senare. Ej gemensamma barn, särkullbarn , har dock rätt, men inte skyldighet, att ta ut sin arvslott. Om särkullbarnet avstår sin rätt ska ett skriftligt intyg upprättas och bifogas bouppteckningen.
Efterlevande make har dock i sådana fall, eller då testamente finns, alltid rätt att behålla minst fyra prisbasbelopp. Det finns vissa omständigheter då den efterlevande partnern inte blir ensam delägare. Den efterlevande får däremot inte testamentera bort den avlidnes kvarlåtenskap. Make avlider och hans kvarlåtenskap ska därmed delas upp i fyra delar. Det en avliden person lämnar efter sig kallas dödsbo, eller kvarlåtenskap.
Dödsbo är även en juridisk person. Kvarlåtenskapen måste regleras i en bouppteckning senast tre månader efter dödsfallet. När arvsskiftet är avslutat upplöses dödsboet. Frågan gäller särkullbarns rätt till arv. Nej, ni kan inte förordna i ett testamente att särkullbarn inte får ta ut sin laglott vid förälderns dö särkullbarn har alltid rätt att få ut sin laglott.
Vad ni kan göra är att vädja till dem att vänta tills ni båda har avlidit.
När en make avlider så övertar normalt efterlevande make den avlidnes kvarlåtenskap med fri förfoganderätt. Det medför att gemensamma barns rätt till arv efter den först avlidne föräldern skjuts upp till dess båda föräldrarna är avlidna. Tvärtemot vad många tror kan särkullbarn gå miste om hela arvet. Det räcker med några ord i testamentet. Därför gäller det att bevaka sina rättigheter när föräldrarna dör.
Vanligtvis betraktas särkullbarn som något besvärligt som ställer till ekonomisk oreda när föräldern som är omgift eller har en ny sambo dör. I förhållande till bröstarvinge på endast den avlidna makens sida, s. Den först avlidna makens särkullbarn kan dock givetvis avstå från att göra sin arvsrätt gällande redan vid dennes död. Särkullbarns arvsrätt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.