måndag 22 april 2019

Särkullbarns laglott

För det krävs inget testamente. Men för trygghetens skull kan du som biologisk förälder skriva ett testamente och ange att bröstarvingar enbart ska ärva sin laglott. Min rekommendation till er är att skriva i testamentet att er önskan är att era respektive särkullbarn avstår från sin rätt till laglott till förmån för den efterlevande maken. Ni kan även ta med ett villkor i testamentet som säger att det särkullbarn som väljer att ta ut sin laglott direkt, tappar rätten till efterarv. Denna del kallas för laglott.


Laglotten utgör hälften av arvslotten, det vill. Tvärtemot vad många tror kan särkullbarn gå miste om hela arvet. Det räcker med några ord i testamentet. Därför gäller det att bevaka sina rättigheter när föräldrarna dör.


Vanligtvis betraktas särkullbarn som något besvärligt som ställer till ekonomisk oreda när föräldern som är omgift eller har en ny sambo dör. Jag tolkar din fråga som att du vill veta vad det är för skillnad mellan arvslotten och laglotten när det gäller särkullbarn. Din fråga regleras alltså främst i Ärvdabalken (ÄB). Jag tänker börja med att förklara begreppen laglott och arvslott. Vad de har för betydelse i fördelning av arvet.


Särkullbarns laglott

Går det att minska särkullbarns laglott ? Jag och min man har inte några gemensamma barn men han har en son sedan ett tidigare förhållande. Min man och hans son har inte haft kontakt på flera år. I sitt testamente har min man skrivit att hans önskan är att jag ska ärva honom, men kan han på något annat sätt minimera sin sons.


Om ett särkullbarn till den först avlidne maken endast får ut sin laglott vid dennes bortgång innebär det att den andra hälften genom testamente har förordnats att tillfalla någon annan. En arvlåtare har full rätt att göra detta och en bröstarvinge kan inte klandra ett testamente om denne redan fått ut sin laglott. Viktigt att veta om arv, särkullbarn och testamente. Det finns en allmän uppfattning om att gifta alltid ärver varandra - men så är inte fallet.


Särkullbarns laglott

När det finns särkullbarn , det vill säga barn som inte är era gemensamma, har de rätt att få ut sitt arv genast. Sonen som din man har från ett tidigare äktenskap är ett s. Bröstarvingar är de som går först i arvsordningen enligt kap. Det innebär att han har rätt att få ut sin s. B och är hälften av arvslotten. Makar med särkullbarn måste således upprätta ett testamente för att ärva varandra.


Särkullbarns rätt till arv går före efterlevande makes rätt till arv. Med ett inbördes testamente kan makarna även påverka särkullbarnen till att inte ta ut sin laglott. I ett testamente kan föräldern be särkullbarnet att vänta med att ta ut sitt arv tills en efterlevande maka eller maka avlidit, säger Monika Selvin. Testamentera laglotten. Ett särkullbarn har alltid rätt att få ut sin laglott efter sin förälder, vilket kan innebära svårigheter för den efterlevande maken om det exempelvis rör sig om en gemensam bostad som måste avyttras eller belånas.


Genom testmente kan det minskas till hälften - laglotten. Arvslott och laglott – Det är viktigt att förstå skillnaden mellan arvslott och laglott. Den del av kvarlåtenskapen som en legal arvinge har rätt till kallas arvslott. Ett testamente kan innebära att det finns mindre kvarlåtenskap att dela bland arvingarna.


Laglott är den del av en arvinges arvslott som inte kan tas ifrån honom eller henne genom testamente. En bröstarvinge har rätt att få ut sin laglott , även om den avlidne genom ett testamente har bestämt att kvarlåtenskapen helt eller delvis ska gå till någon annan. Det är bara om dödsboets behållning inte motsvarar mer än fyra prisbasbelopp som särkullbarnet måste vänta med att få ut hela eller delar av sitt arv till dess att också den efterlevande maken har dött.


Särkullbarns laglott

Om det finns ett särkullbarn efter den avlidne och om testamentet till förmån för den efterlevande maken kränker särkullbarnets laglott , har ett sådant barn naturligtvis rätt att genast få ut laglotten (vilket är hälften av arvslotten), eftersom makens arvsrätt generellt får vika för särkullbarns arvsrätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg