måndag 29 april 2019

Jorden unga fakta

Alltid bra pris och fri frakt över 2kr på Nike. Good value and fast shipping - Free Shipping as of 99€! Exklusiva Priser i Jordan. Jorden har en horisont, mot vilken det hela tiden gradvis dyker upp nya föremål ju längre man rör sig i samma riktning.


Detta måste betyda att jorden var rund. Det finns faktiskt ett samfund i USA, Flat Earth Society, som fortfarande är övertygade om att jorden är platt.

Vad är det egentligen vi ser när vi tittar upp på stjärnhimlen? Läs om stjärnor och planeter, rymdfärder och stjärnbilder. Flera tusen sidor med lärorikt och underhållande innehåll för barn och ungdomar, skolor, föräldrar, mor- och farföräldrar. Nära ekvatorn och vid jordens båda poler finns bara två årstider. Samtidigt som jorden färdas runt solen så roterar den runt sin egen axel.


Det tar ett dygn (timmar) för jorden att snurra ett helt varv runt sin axel så att solen hamnar på samma punkt på himlen. Denna rotation ger växlingar mellan dag och natt. En av de viktigaste naturkrafterna i universum är gravitationen.

Det kallas även dragningskraft eller tyngdkraft. Det är den som gör att vi inte ramlar av jordens yta. Samma kraft håller kvar månarna runt planeterna. Tvillingplanet: Jorden har en “tvillingplanet” som kallas “Theia” ( Jorden kallas “Gaia” i medicinska språket). Man tror att Theia hade samma bana runt solen som jorden och att Theia och Jorden kolliderade för cirka miljarder år sedan.


Denna kollision ledde troligen till skapandet av månen. Här är åtminstone tio av de mest intressanta fakta som du bör känna till. Om du skulle kunna borra ett hål rakt genom jorden och sedan hoppade, skulle det ta hela minuter att nå andra sidan. Före träd fanns på jorden var planeten täckt av gigantiska svampliknande växter.


Bland annat filmade Mariner närbilder på Mars två månar. Det var för att hålla sig evigt unga. När de besökte människorna klädde de ut sig till vanliga män och kvinnor, eller till djur. Gudarna hade många kärlekshistorier. Barnet av en sådan kärlek blev själv en gu eller en mycket märklig människa.


Jorden är den tredje planeten från solen och den största av de så kallade stenplaneterna i solsystemet. Jorden är hemvist för alla kända levande varelser, inklusive människan. Dess latinska namn, Tellus eller Terra, används ibland om den, och astronomer betecknar den ibland med symbolen ⊕ eller ♁.

Orsaken till jordbävningar är att jordens plattor rör sig mot varandra, Jordens yta vilar på sex stora och ett 15-tal mindre plattor. Ytliga jordskalv uppstår när två plattor rör sig åt olika håll. Svåra skalv beror på att en platta tränger ner under en annan platta. Merkurius, Venus, jorden och Mars räknas som de inre planeterna och de yttre utgörs av Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. De fyra yttre planeterna är gasplaneter och kallas ibland för gasjättar.


Många av de meteoriter som träffar jorden kommer från asteroider som har kolliderat med varandra, splittrats, kommit ur kurs och korsat jordens bana. Kometkärnor anses också vara en källa för vissa meteoriter. Det finns även grupper av mycket sällsynta meteoriter som kommer från planeten Mars eller från månen. Rymden, universum utanför jorden , studeras främst inom astronomin. Här kan du läsa om bland annat planeter, stjärnor och galaxer.


Här hittar du fakta om solen, månen, planeter och asteroider liksom stjärnor, galaxer och nebulosor. För cirka miljarder år sedan kolliderade en kropp som är ungefär lika stor som Mars med jorden som höll på att bildas. En bit av jorden slogs av och spreds som fragment i en bana runt vår planet. Efter en tid ansamlades dessa fragment till en större kropp, vår måne.


Det finns många teorier om hur Månen skapades men den mest allmänt accepterade teorin är att den formades ur skräp som kastades upp från en annan mycket stor himlakropp som kolliderade med Jorden för omkring miljarder år sedan. Mänskligheten har sedan tusentals år intresserat sig för och fascinerats av Månen och dess egenskaper. Ingen vet säkert om kärnan är flytande eller fast eller bara delvis fast som jordens.


De flesta teorierna om Venus inre kommer från jämförelser med jorden. Man tror att Venus och jorden bildats på liknande sätt och i samma del av solsystemet, så den materia som planeterna består av bör vara ungefär samma. Neptunus lutar grader, nästan lika mycket som Jorden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg