måndag 15 april 2019

Jorden fakta

Good value and fast shipping - Free Shipping as of 99€! Exklusiva Priser i Jordan. Jorden har en horisont, mot vilken det hela tiden gradvis dyker upp nya föremål ju längre man rör sig i samma riktning.


Detta måste betyda att jorden var rund. Det finns faktiskt ett samfund i USA, Flat Earth Society, som fortfarande är övertygade om att jorden är platt. Tvillingplanet: Jorden har en “tvillingplanet” som kallas “Theia” ( Jorden kallas “Gaia” i medicinska språket).

Man tror att Theia hade samma bana runt solen som jorden och att Theia och Jorden kolliderade för cirka miljarder år sedan. Denna kollision ledde troligen till skapandet av månen. Nära ekvatorn och vid jordens båda poler finns bara två årstider.


Samtidigt som jorden färdas runt solen så roterar den runt sin egen axel. Det tar ett dygn (timmar) för jorden att snurra ett helt varv runt sin axel så att solen hamnar på samma punkt på himlen. Denna rotation ger växlingar mellan dag och natt.


Det är vårt hem och här hittar du Intressanta Fakta om Jorden som du troligtvis inte kände till innan du läste detta. Det visar sig att vi lever på en ganska spektakulär och unik planet trots allt, och vi gjorde definitivt ta hand om den bättre.

Kanske dessa Jorden fakta kommer att få dig att bli lika fascinerad som mig! För närvarande är den nästan rund vilket innebär att skillnaden i solinstrålning är liten under året. Dess latinska namn, Tellus eller Terra, används ibland om den, och astronomer betecknar den ibland med symbolen ⊕ eller ♁. Jordan är den spelare med högst poängsnitt i NBA:s historia (3poäng) samt tillsammans med Wilt Chamberlain den spelare med flest poängtitlar (nio).


Jordan äger ett eget varumärke som heter Air Jordan och inriktar sig främst på basketskor och basketkläder. Jordens atmosfär, av de grekiska ordstammarna atmos (ånga) och sfaira (klot), är det gashölje som omsluter jorden och hålls kvar av jordens gravitationskraft. Det består av omkring kväve, syre, 0 koldioxid och andra gaser.


Tvillingeplanet: Jorden havde en ”tvillingeplanet” kaldet ’Theia’ ( Jorden kaldes ’Gaia’ på fagsprog). Man mener, at Theia havde den samme omløbsbane omkring solen som Jorden og at Theia og Jorden kolliderede for omkring milliarder år siden. Denne kollision resulterede sandsynligvis i skabelsen af månen. Inga Bokningsavgifter!


Här är åtminstone tio av de mest intressanta fakta som du bör känna till. Om du skulle kunna borra ett hål rakt genom jorden och sedan hoppade, skulle det ta hela minuter att nå andra sidan. Före träd fanns på jorden var planeten täckt av gigantiska svampliknande växter.


Planeten Tellus ( jorden ) bildades för miljarder år sedan. Cirka av jordens yta är täckt av hav. Jorden är den enda himlakropp där man vet att liv existerar.


Resten täcks av kontinenter och öar.

Nyfiken på planeten Jorden ? Om Jorden på rymdsidorna. Powerpoint: Plattektonik och kontinentaldrift En powerpoint-presentation om jordklotets byggna plattektonik och kontinentaldrift för skolbruk (högstadium och gymnasium), framtagen av Naturhistoriska riksmuseet och Föreningen för Geologins Dag. Baserad på samma material som dessa sidor.


Här har fem böcker i den lättlästa serien om Jordens fakta samlats i en härlig presentbok. Det handlar om jordens tuffaste djur, försvunna skatter, mystiska platser, utdöda djur och rekord av olika slag – allt knutet till geografiska platser på jorden. Hårda fakta blandas med spännande berättelser. Venus var en systerplanet till jorden , men inte lika långt utveckla menade Arrhenius.


Jordens magnetfält kallas magnetosfären och sträcker sig tiotusentals kilometer ut i rymden, utan magnetfältet skulle solvinden nöta bort jordens atmosfär. Det finns vissa ställen där jordens magnetfält spelar oss ett spratt, ett exempel på ett sådant ställe är den sk. Varför är det hett i jordens inre?


Jorden var en gång en klump av smält sten, men om det varit enda orsaken till att jordens inre är hett borde jorden blivit en kall stenklump för länge sedan. Istället är det så att det finns en massa tunga, radioaktiva mineral i jordens inre och när de bryts ner skapas värme. Ingen vet säkert om kärnan är flytande eller fast eller bara delvis fast som jordens.


De flesta teorierna om Venus inre kommer från jämförelser med jorden. Man tror att Venus och jorden bildats på liknande sätt och i samma del av solsystemet, så den materia som planeterna består av bör vara ungefär samma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg