måndag 8 april 2019

Historiska kvinnor som förändrat världen

Här kommer en hyllning till tio kvinnor som förändrade världen och på ett eller annat sätt banade väg för kommande generationer genom sin envisa kamp. Urvalet baseras på kvinnor som varit aktiva de senaste 1åren, och vi har försökt få till en spridning sett till både tidsperiod och inom vilket område de verkat. Newsner ger dig nyheter som berör! De är vad de är: komplexa, intressanta, förföriska, svaga – och starka.


Alla utom Dorothy Parker drevs av en exceptionell energi. Leveranstid ca arbetsdagar.

Budskapet med Internationella kvinnodagen är detsamma som det varit sedan dagen blev officiell, att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation värden över. Med andra ord är dagen inte direkt något att ”fira”. Något vi däremot kan fira och beundra är alla grymma kvinnor som funnits och finns i världen ! Här möter vi fem kvinnor som var pionjärer inom olika områden, men som förenas genom självständigt tänkande och gripande levnadsöden. Porträtten genomsyras av den individualism som var kärnan i dessa kvinnors existens. Historien är full av kvinnor som på olika sätt förändrat världen – i stort och smått.


Hur många vet till exempel att världens första romanförfattare var en kvinna ? I kvinnodagens anda minns vi kvinnorna som förändrat världen till det bättre.

Kan du namnen på de här enastående kvinnorna ? Som besökare på Nyhetersamtycker du till användandet av s. Vår värld är i ständig förändring och det finns många enskilda episoder som gjort avgörande avtryck genom mänsklighetens historia. Här har vi samlat händelser som förändrade världen , och som än idag påverkar våra liv. Om inflytelserika kvinnorna i historien. En serie om de mest inflytelserika kvinnorna historiskt sett.


Bokserien Världens dramatiska historia tar upp fängslande händelser ur världshistorien. Historikern Dick Harrison återger med engagemang och stor kunskap de personer och skeenden som varit med och förändrat historien. Med sitt nätta format och sidomfång erbjuder böckerna i serien utmärkt läsning för alla med ett intresse för historia.


Idag är det alltså måndag och jag kan inte vara ensam om att ibland känna att det är väääldigt lång tid kvar tills dess att det är fredag igen. Därför tänkte jag i sann Womengineer-anda kickstarta denna aprilvecka med inspiration av fem kvinnor som har förändrat världen ! Ja, alltså STEM- världen ! Rikt illustrerad hyllning till förbisedda kvinnliga pionjärer – ett måste för alla som älskade Rebelltjejer! Banbrytande Badass-Brudar är baserad på Mackenzi Lees omtalade Twitter-konto där hon presenterade uppseendeväckande, bortglömda kvinnliga pionjärer från hela världen. En historisk roadtrip om kvinnor som förändrat världen.


En hyllning till kvinnor som har överskridit politiska, religiösa och sociala gränser och skapat egna vägar till makt, konst, vetenskap och liv. Eftersom kvinnor inte tillåtits ingå i historien i lika hög grad tidigare, fanns förr en tendens att behandla alla kvinnor som en grupp, en enkel kategori.

Men kvinnohistoria är givetvis inte en historia om en speciell grupp, en minoritetshistoria, utan istället en historia om en majoritet. Vi är ett av Sveriges största museer. Många vet inte att kvinnor står bakom flera stora uppfinningar, som på många sätt har förändrat världen.


FRIDA listar stycken som du borde känna till! Läser man ”Märkvärdiga svenska kvinnor ” ser man att kvinnor fått väldigt lite. De har kämpat sig till det.


Jag kan inte annat än instämma. Dessutom är det lätt att bli förbannad. Min generation drevs ofta av att vi ville synliggöra de kvinnor som historien g(l)ömt bort.


I någon slags enfald trodde vi att vi lyckats. De fem kvinnorna som porträtteras är: Sarah Bernhardt, den första internationella megastjärnan. Gertrude Bell, den första kvinnan med internationell politisk makt. Coco Chanel, som blev en stilikon för den nya tidens kvinna. Agnes von Krusenstjerna, romanförfattaren som vågade skildra kvinnlig erotik.


Zappat Vi uppmärksammar Internationella kvinnodagen med att lyfta fram några av kvinnorna som var först med att bryta ny mark. Sju svenska uppfinningar som förändrade världen Sverige är hemvist till några av världens viktigaste uppfinningar som både har underlättat teknisk utveckling och förenklat vardagen för miljontals människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg