fredag 19 april 2019

Iran kvinnor rösträtt

Det hade tagit lång tid för kvinnorna att få denna rättighet. Kampen hade varit hår kanske inte lika hård som i Storbritannien. Där hävdade manliga politiker att kvinnlig rösträtt skulle leda till ”rassjälvmord”. De flesta iranier täcks idag av en sjukförsäkring och sjukvården håller relativt hög kvalité även om det finns stora regionala skillnader. Rättsstatens principer respekteras inte i Iran.


Iran upprätthåller inte alla de rättigheter som landets konstitution utfäster. Personer sitter frihetsberövade utan rättegång. Iran är ett land av geostrategisk betydelse på grund av sitt läge i Mellanöstern och centrala Eurasien. Iran gränsar till Armenien, Azerbajdzjan och Turkmenistan i norr. Som sportintresserad kvinna i Iran har du det tufft.


Att titta på idrottande män i shorts kan helt enkelt vara för frestande för kvinnor , enligt beslutsfattarna. Därför får de helt enkelt inte gå på vare sig fotboll eller volleyboll. Som tur är verkar de flesta strunta i förbudet. Ogifta kvinnor fick rösta i kommunalval. Pedagogisk genomgång (18:55) där Henrik Tröst berättar hur kvinnor fick rösträtt i Sverige.


Iran kvinnor rösträtt

Filmen är avsedd både för gymnasiet och högstadiet. Saudiska kvinnor ska få rösträtt. Men fortfarande får kvinnorna inte köra bil, senast i dag dömdes en kvinna som trotsat förbudet.


Antalet kvinnor som hade rösträtt var försumbart. Vid prästval hade alla kvinnor vars män var röstberättigade lika rösträtt som sina män, vilket skiljde sig från rösträtten inom andra delar av det svenska samhället. Rösträtt vid prästval tillkom också tidigt de kvinnor som ägde hemman. Här finns historien bakom den kvinnliga rösträtten i Sverige, Fredrik T. Kvinnors kamp för rösträtt - Göteborgs universitetsbibliotek. Digitaliserade tidskrifter.


De reformer som gjorts på politisk nivå, med fler representerade kvinnor i parlamentet, behöver inte vara ett tecken på att Iran flirtar med Väst. Det som är viktigast för Iran är att bli erkända av USA. Iran markerar 40-årsjubileet av sin islamska revolution med pompa och ståt.


Landets kvinnor har dock inte så mycket att fira. Men de visar allt tydligare att de törstar efter förändring. Det är kvinnorna som försöker tänja gränserna i dagens Iran.


Iran kvinnor rösträtt

Möt kvinnor ur den svenska historien. Följ de de viktiga händelserna som påverkade kvinnornas liv - industrialismen, rösträtt , högkonjunkturen efter andra världskriget och genombrottet då kvinnofrågorna hamnade på den politiska dagordningen. Vi synar också männens argument till att kvinnorna skulle vara maktlösa. Ett av skolans mål var att uppmuntra kvinnorna att kämpa för sin politiska rösträtt. Två nationella namninsamlingar visar att en halv miljon kvinnor stod bakom kravet på rösträtt.


Den kvinnliga rösträtten var i djupaste mening en arbetsseger. Kvinnorna som kämpade för rösträtten , trodde att det skulle göra en väldigt stor skillnad att kvinnor fick rösta, att de fick vara med och påverka. Kvinnor får bli lektorer och rektorer vid allmänna läroverk. Alla kvinnor får kommunal rösträtt och blir valbara till kommun och landsting. Kerstin Hesselgren blir första kvinnan i riksdagen.


Iran kvinnor rösträtt

Gift kvinna blir myndig vid års ålder. Mannen och kvinnan blir likställda i den nya giftermålsbalken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg