torsdag 11 april 2019

Sfs 2009 260

Samboförhållande eller samboende är i lagens mening en form av samlevnad där ett ogift par stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll. Sambo (plural: sambor) är benämningen på den person som någon är sammanboende med. Sambo är man i lagens mening när man som två personer stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll. Det spelar ingen roll om dessa båda personer är av samma eller olika kön, däremot får ingen av dem vara gift eller leva i ett registrerat partnerskap.


Sfs 2009 260

Registrerat partnerskap är vad samkönade äktenskap kallades tidigare. Tidigare tillämpades äktenskapslagstiftningen endast för par med en man och en kvinna och för samkönade par gällde separat lagstiftning, de kunde inte gifta sig kyrkligt utan ingick registrerat partnerskap och kallades då registrerad partner. Vad är ditt, vad är mitt och vad är vårt?


Och vem får vad om det tar slut? Att vara sambo innebär mer än att bo ihop. Som sambor har ni inte samma rättsliga skydd som äkta makar.


Sambolagen gäller bara bostad och bohag som ni har skaffat för att använda tillsammans. Ni ärver inte varandra, är inte underhållsskyldiga gentemot. Gift eller sambo - vad är skillnaden? Skillnaden mellan att vara gift och sambo är större än vad många tror. Vad säger egentligen arvsreglerna, och vad gäller vid en separation mellan gifta respektive sambor?


Här informerar vi om vad som är viktigt att känna till. Var registrerar jag ett samboavtal och vad är fördelen med det? Jag är sambo och har skrivit ett samboavtal. Ska eller kan jag registrera detta hos någon myndighet? Om det är frivilligt, vad är fördelen med att registrera avtalet?


Två personer av samma kön som vill leva tillsammans kan ingå registrerat partnerskap. Två personer, som varken är gifta eller registrerade partner, men som lever tillsammans i samma hem under äktenskapsliknande förhållanden, är sambo. För all dessa tre samlevnadsformer finns det lagar. De handlar bland annat ovem som ärver den som. I regel är efterlevande make, registrerad partner, sambo , arvingar och universella testamentstagare (personer som enligt ett testamente ska få hela eller en viss del av boet) delägare i dödsboet.


Delägarna ska gemensamt förvalta den avlidnes egendom under boets utredning. Spar kvitton på vad ni betalat och gör gärna en lista på vem som köpt vad. Du ärver inte din sambo. Genom ett äktenskapsförord kan ni slå fast vad som är enskild egendom och inte. Det måste registreras hos Skatteverket.


Sfs 2009 260

Den avlidnes arvingar har rätt att få ut arvet direkt. Det gäller även om arvet är upplåst i en bostad eller andra fasta tillgångar. Om den avlidne sambon hade barn eller barnbarn har de rätt att få ut sin laglott som är av vad de annars skulle ha fått, även om man skriver testamente. I morse så fick min sambo sms ifrån ett okänt nummer där avsändaren ville spendera en natt med sambon mot betalning.


Jag tyckte att det såg ut som ett klassiskt spam likt vad man får på mail. När sambon inte svarar så kommer det efterföljande sms som begär svar. Sambon blir upprör så jag hjälper henne att blockera numret. Fram till bouppteckningen måste därför någon tillfälligt ta hand om och vårda egendomen. Oftast är det den som bott tillsammans med den avlidne som tar hand om sådant som inte kan vänta till bouppteckningen är klar, exempelvis att kontakta andra dödsbodelägare, ordna med begravningen och betala vissa räkningar.


För dig som är sambo gäller sambolagen. Då är det bara den gemensamma bostaden och det bohag som ni har införskaffat för gemensamt bruk som ska delas upp. Sambor kan ansöka om att tingsrätten ska utse en bodelningsförrättare eller väcka talan om att få ta över en gemensam bostad som inte ska ingå i en bodelning.


De omständigheter som påverkar bedömningen är till exempel. Detta avtal reglerar egendomsfördelningen mellan dödsboet och den efterlevande. Det är dock vanligt att detta inte görs när att den avlidne var gift och det bara finns barn som är gemensamma med den efterlevande maken.


Den efterlevande maken ärver oftast hela kvarlåtenskapen och något avtal behöver i regel inte upprättas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg