tisdag 11 juni 2019

Jordad kontakt ojordad lampa

Gör årets bästa fyn köp online nu! Markslöjd till kampanjpriser. Handla tryggt på Chilli. Ljuskällor från 2kr. Fynda lampor nu - Fri frakt!

Det är rummet som styr om lampan ska jordas. Om det är jordade uttag i rummet så ska även lampan jordas, om vi antar att lampan är avsedd att jordas. Då får du byta sladden till höger till en jordad. Om det är ojordade uttag i rummet så ska inte lampan jordas, även om lampan är avsedd för det. Då lägger du skyddsledaren åt.


Kan jag sätta jordad kontakt på gamla lampor? Av samma anledning får det inte finnas både jordade och ojordade uttag i samma rum.

Men hur är det med tvärtomed jordade stickkontakter i ojordade ­uttag? Här gäller samma sak som ovan. Visst finns det risk att användaren tar i höljet på en apparat med jordad kontakt som vid en defekt kan bli strömförande. Får jag sätta en jordad lampa i ett ojordat uttag? Jag har nyligen köpt en taklampa där kupolen uppe i taket är i metall.


Legoboxen man kopplar ihop sladdarna med följde med och kablarna var redan ihopsatta, inklusive en jordad kabel. Det handlar om en slags historiskt kvarleva som innebär att du kan sätta in en jordad kontakt i ett ojordat uttag. Motsatsen är nämligen omöjlig. Blir det fel i en jordad apparat löser proppen eller säk-ringen ut och strömmen bryts.


En ojordad apparat som blir strömförande i en jordad miljö kan i värsta fall vara livsfarlig. Om lampan är av metall (läs: har ledande åtkomliga delar) så räcker det inte med att bara byta stickpropp, eller stickpropp och kabel, utan man behöver också se till att ansluta skyddsjorden till lampan på lämpligt sätt. Mitt förslag är att låta en elektriker bygga om lampan till jordad.


Jag har bara B-behörighet i el, vilket betyder att man bara får byta ut mot befintliga delar, och enklare omkopplingar. Ofta när man köper gamla lampor är det en ojordad kontakt som man inte kan stoppa in i väggen i ett modernt hem. Den kontakten är mycket enkel att byta själv.


Köp Lampkontakter, tillbehör online på kjell.

Jag har köpt en gammal lampa som har en rund ojordad nätkontakt. Min fråga är om jag på egen hand får byta till en eurokontakt (platt) eller om den måste lämnas in till en elektriker? Svar: Eftersom det är en gammal lampa med stickpropp utan jordkontakt innebär det att lampan inte är skyddsjordad. Kan inte vara farligare än att stoppa datorn i ett ojordat uttag. Köket är en annan 5:a, där finns så mycket jordade metalldelar att där är jordning av lampan att föredra.


Skulle det bli fel på lampan och du tar i den samtidigt som något jordat får du dig en rejäl kyss om lampan inte är jordad. Om lampan saknar märkning är det svårt att veta om sladden bytts ut av någon som inte är fackkunnig, för att passa i moderna uttag. En jordad stickpropp i en ojordad lampa kan medföra att lampans metalldelar blir spänningssatta om det uppstår ett elektriskt fel, säger Joakim Grafström. Du får inte byta en ojordad stickpropp, se bild mot en jordad.


Apparaten blir inte jordad bara för att man byter stickpropp. Om den däremot är jordad går strömmen genom jordledningen och proppen går. Det låter mycket bättre i mina öron.


Rör du vid en fas - och är i kontakt med jord eller annan ledare, då blir du strömförande. Lite fuktig om fötterna kanske - spikat golv - kort till armeringsjärnen. Totalt n00b när det gäller ber om ursäkt i förväg för korkade frågor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg