måndag 10 juni 2019

Syrien kvinnors rättigheter

Syrien kvinnors rättigheter

Din gåva kan göra stor skillnad. Filtar, tak över huvudet, rent vatten och hopp. Se här hur du kan hjälpa till! CEDAW), men inte dess fakultativa protokoll. Konventionen mot tortyr (CAT), men inte dess fakultativa protokoll - Konventionen om barnets rättigheter (CRC) samt de två tillhörande protokollen om barn i väpnade konflikter och handel med barn.


Våld mot kvinnor förekommer över hela världen. I och utanför hemmet, i krig och fredstid blir kvinnor misshandlade, våldtagna, könsstympade och dödade. I vissa länder är diskriminering av kvinnor inskriven i lagen. Kvinna till Kvinna kämpar tillsammans med lokala partnerorganisationer för kvinnors mänskliga rättigheter i Jordanien, Palestina, Israel, Irak och Libanon. På bilden: Nadira Nahhas som engagerar sig för att kvinnor i Libanon ska ha samma rättigheter som män.


Vid konferensen antogs en handlings­plan för avskaffandet av diskrimi­nering och våld mot kvinnor. Särskilt betonades selektiv abort och diskrimi­nering av späd­barns­flickor. Vi vill lyfta fram flickors utsatta situation och visa på hur viktigt det är att ge stöd till kvinnors utveckling och hur det påverkar samhälls­utveck­lingen. Statsrådet Hillevi Engström.


Syrien kvinnors rättigheter

Varje år kränks miljontals kvinnors grundläggande rättigheter - rätten till hälsa, personlig säkerhet, lika skydd inför lagen och rätten till jämlikhet inom familjen. Trots detta tillåts kränkningarna fortsätta och på de flesta håll i världen erkänns inte kvinnors rättigheter som mänskliga rättigheter. Det är både en risk och en möjlighet. En risk därför att konservativa krafter växer sig starkare på bekostnad av kvinnors mänskliga rättigheter , men också en möjlighet att förändra diskriminerande könsrollsmönster och maktförhållanden inom familjen.


Detta är vad som nu sker i många syriska flyktingfamiljer. I krig ses kvinnor oftast som offer, inte som aktiva, starka, erfarna människor som kan bidra till fred och uppbyggnad. Suzanne Ibrahim arbetade som journalist, kämpade för kvinnors rättigheter och hade just köpt en liten lägenhet.


Hon och hennes vänner följde hoppfullt demonstrationerna för demokrati, innan allt gick överstyr. När könsrollerna förändras och bristen på säkerhet präglar vardagen blir traditionella värderingar en slags trygghet i kaoset, skriver Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna. Min make hade dödats, och allt var kaos. Oum Nour är idag anställd hos Kvinna till Kvinnas libanesiska partnerorganisation LECORVAW och hjälper andra kvinnor på flykt. Hon informerar om kvinnors rättigheter och hälsa.


Syriens kvinnor behöver stöd. En av bokens medförfattare är Razan Ghazzawi. Hon menar att kvinnors roll i det syriska upproret oftast har ”exkluderats i både mediernas och den exilbaserade politiska oppositionens framställningar”.


Väktarrådet underkände de kvinnor som ville ställa upp i valet. Dessutom blev kvinnorna nedslagna och arresterade på gatorna i Teheran när de protesterade. Mobilerna förlorar sin täckning, inga sms med ord som frihet eller demokrati går i väg och hela landet börjar surra av rykten. Diskussionen om förtrycket är begränsa trots att organisationer för mänskliga rättigheter uppskattar att 200–3kvinnor om året faller offer för mord i hederns namn.


Från exilen i Sverige vill hon förklara hur storpolitiken trasade sönder syriernas liv. Deras budskap är tydligt. Kvinnor måste sitta med i kommande förhandlingar. Det skriver Lena Ag, generalsekreterare Kvinna till Kvinna och Jens Orback, generalsekreterare Palmecentret på DN Debatt i dag.


Syrien kvinnors rättigheter

I en annan intervju berättar en kvinna om tortyr som hon utsatts för i syriskt fängelse. Flera artiklar beskriver konsekvenserna för kvinnor som är ekonomiskt beroende av sina män eller handlar om sjukdomar i flyktinglägren. Det här är ett skol­material för gymnasie­skolan om kvinnors rättig­heter.


Materialet utgår från FN:s Kvinno­konvention och Peking­plattformen och berör en rad teman som ekonomi, miljö och hållbar utveckling. Spana in temana nedan och klicka dig runt bland fakta och övningar. För dig som lärare finns en särskild introduktion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg