fredag 1 december 2017

Namnsdagar i april

Detta är en lista över Sveriges namnsdagar sorterad efter datum. Totalt listas 6namn, varav 3är kvinnonamn och 3är mansnamn. Namnsdagar i april – Haral Hervor – Gudmun Ingemund – Ferdinan Nanna – Marianne, Marlene – Irene, Irja – Vilhelm, Helmi 07. Vem har namnsdag i April. Se alla namnsdagar i April.


Alla Sveriges namnsdagar i april.

Cookies Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Svensk Almanacka är en kalender som innehåller namnsdagar , flaggdagar och högtider m. Utöver detta finns möjligheten att lägga in egna notiser, som är ett önskemål många av våra användare har haft. Denna sida innehåller en lista på svenska namnsdagar. Kalender visar även veckor, flaggdagar, helgdagar och namnsdagar.


Veckokalendern byggdes för att fylla ett eget behov av att kunna se vecka, veckor och namnsdagar både framåt och bakåt i tiden. Veckokalendern har tidigare funnits på nätet under en annan domän, många har sett den och varit positiva så det var dags att köpa ett domännamn och lansera den för en lite större publik. Lista över alla namnsdagar på året i datumordning.

Svenska namnsdagar De svenska namnsdagarna har sitt ursprung i den katolska kyrkan. Våra namnsdagar var helt enkelt en lista på fester som firades till minne av olika martyrer eller helgon. Under medeltiden spelade namnsdagarna ingen större roll i Norden och inte heller födelsedagarna eftersom folk sällan visste vilken dag de var födda på. Visar lista på namnsdagar (Navnedage) i Danmark sorterat efter datum.


Välj en annan månad Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December. Först en lista över namnsdagar i datumordning och nedanför en lista med namnsdagar i bokstavsordning. Listan över namnsdagar i Sverige är på grund av sin storlek uppdelad i mindre delar. Här listas namnsdagar.


En persons namnsdag är den dag som enligt almanackans namnlängd är tillägnad personens förnamn. Den har sitt ursprung i den romersk-katolska helgonkalenderns tradition. För det som i dag brukar anses som Sveriges officiella namnsdagsförteckning, namnlängden, ansvarar Namnlängdskommittén, en del av Svenska Akademiens verksamhet. I Polen firas namnsdagar mer än födelsedagar.


Man har öppet hus med blommor och tårta, och det är viktigt att lyckönska den som har namnsdag. I den polska almanackan återkommer vissa namn flera gånger under året. Krystyna och Maria, och då måste man veta vilken av namnsdagarna som ens vän firar. I Finland finns det numera fyra officiella namnsdagskalendrar, avsedda för fyra olika befolkningsgrupper, nämligen den finska, den finlandssvenska, den ortodoxa och den samiska namnlängden.


Jatsi har namnsdag på den internationella musikdagen den oktober.

På Agricoladagen och finska språkets dag den april har katter med de traditionella finska kattnamnen Kolli och Kölli namnsdag. I hästarnas namnsdagskalender finns det 5namn. Så firas namnsdagar i andra länder I Sverige firas namnsdagar sparsamt, det är mer fokus på våra födelsedagar.


Men hur ser det ut i andra länder? Vi ställde två frågor till några utlandsfödda svenskar: 1. Hur vanligt är det att man firar namnsdagar i det land där du växt upp? Jag tycker det är lite kul att säga grattis till folk som har namnsdag. Oftast pga att folk inte bryr sig så mycket om detta, och blir därmed överraskade och glada. Min mormor ringer alltid och säger grattis eller ger mig en liten slant när jag har namnsdag.


Jag fyller år på vintern och har namnsdag mitt i sommaren - så vi firade alltid båda två när jag var liten. Svensk jordgubbstårta på namnsdagen är ett MÅSTE! Jag håller ordning på namnsdagar för familj och vänner (ser till att fixa en svenska kalener varje år - blir galen av start av veckan på söndagar!).


I dag, tisdagen den januari är det namnsdag för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg