tisdag 16 juli 2019

Sambolagen vem får bilen

Se alla Volkswagens bilar och hitta din favorit. Läs mer om modellerna här! Kontakta oss så hjälper vi dig! Våra ledord är effektivitet, professionalitet och högklassig service. Vem har rätt till bilen ?

Lagen säger så här: Eftersom sambolagen inte omfattar bilar så är det den registrerade ägaren som har rätt till bilen. Susanne står skriven som ägare på bilen , så därför är bilen lagmässigt hennes, trots att hon bara betalat hälften av bilen. Hon behöver inte lämna tillbaka sin bil. Enligt sambolagen är det bostad och bohag som utgör samboegendom. När ett samboförhållande upphör fördelas samboegendomen genom bodelning.


Sambolagens § anger vad som avses med samors gemensamma bohag. Bilar omfattar inte av bohag och skall därför inte ingå i bodelningen. Den som bäst behöver bostaden eller bohaget har rätt att få den på sin lott om det anses skäligt och den andre sambon har naturligtvis rätt att få betalt för sin andel.

Antingen kan betalning ske med pengar eller med annan egendom ur det gemensamma bohaget. Kan man inte komma överrens om vem som äger bilen får domstol avgöra. Står någon som registrerad ägare i bilregistret har denna ett stort försprång men det går att framgångsrikt bestrida om det t ex finns ett avtal om samägande, tydliga kvitton vem som köpt, vem som använder bilen mycket, betalt löpande kostnader mm. Om du har frågor kring vad det juridiskt innebär att vara sambo är du varmt välkommen att kontakta Lavendla Juridik. Saknar ni ett samboavtal är det viktigt att ni sparar kvitton och skriver in vem som har betalat va så att det är tydligt vem som ska ha vad vid en separation.


Det här händer vid en separation om ni saknar samboavtal Väljer ni inte att skriva ett samboavtal omfattas ni av sambolagen – förutsatt att villkoren i lagen är uppfyllda. Hyresvärden måste exempelvis acceptera en hyresgäst som fått sig kontraktet tilldelat efter en bodelning eller när hyrestagaren avlidit. Gör ett samboavtal där ni listar vem som äger va vad som är gemensamt och vem som har rätt till vad vid separation. Spar kvitton på vad ni betalat och gör gärna en lista på vem som köpt vad.


Du ärver inte din sambo. Stäng På avtalanvänder vi cookies för att ge dig en bättre kundupplevelse. Samboegendomen delas lika oavsett vem som betalt den. Alla andra tillgångar som exempelvis bil , fritidshus eller sparande tillfaller den som står som ägare för egendomen vid en separation eller dödsfall.


En sambo kan kräva en bodelning om samborna flyttar isär eller någon av samborna dör. Då delas alla möbler och hushållsartiklar som paret köpt för att använda tillsammans, oavsett vem som betalt för möblerna. Då har du också rätt till hälften av värdet på er bostad och bohaget som ni skaffat för gemensamt bruk.

Vad kan man bestämma i ett samboavtal? Syftet med att upprätta ett samboavtal är att helt eller delvis avtala bort sambolagens regler om bodelning. Som samboegendom räknas en bostad som man skaffat för att bo tillsammans i samt möbler och husgeråd som köpts för att användas i den gemensamma bostaden. Den egendom de båda parterna ägde innan de blev sambor omfattas inte av sambolagen.


För att sambolagen ska gälla för en bostad ska bostaden ägas gemensamt eller ha förvärvats för gemensamt bruk. Skiljer ni er är det äktenskapsbalken som går in. Om bilen inte är enskild egendom avgör bodelningen vem som får den. Det är svårt att säga på förhand vem av er det blir. Det spelar ingen roll att han står på lån etc, det är ändå giftorättsgods ifall det inte är enskild egendom (mao gåva, något han ärvt, om ni har äktenskapsförord och det står där etc).


Lagen gäller inte för till exempel bankkonton, aktier, bilar , båtar eller sommarstugor. Den sambo som äger detta ska behålla det även efter separationen. I bodelningen ingår det som samborna förvärvat för gemensam användning. På ansökan av en sambo ska domstolen i fråga om en bostad som enligt § ska ingå i bodelning bestämma vem av samborna som ska ha rätt att bo kvar i bostaden till dess att bodelning har gjorts.


Domstolen får därvid också för samma ti på begäran av någon av samborna, förbjuda samborna att besöka varandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg