onsdag 31 juli 2019

Kvinnor i historien bok

Bokus - Köp böckerna billigare - Aktuella erbjudanden! Alltid ett aktuellt urval av böcker - Köp dina böcker hos Akademibokhandeln! Sydsvenskan Med sin bokstavliga titel låter denna antologi skribenter skriva in kvinnor i historien som borde varit där från början.


Kvinnor i historien bok

Jan Gradvall i Dagens industri Men när jag känner efter är det inte trött jag är. Glad att det går att omskriva eller tillskriva historien fler berättelser. Boken bygger på podcasten Kvinnliga krigare, där vi ibland måste stryka spännande detaljer för att inte avsnitten ska bli för långa. I boken har bra mycket mer fått plats.


Svenska kvinnor historien glömde ges ut i storpocket om 1sidor, och på dessa sidor hittar du alltså bland annat. En annan historia gör en hedervärd insats men får inte fram de stora linjerna – kvinnorna framstår mer som undantag och underbarn. Det råder inget tvivel om att man kommer att bära med sig flera av kvinnorna i En annan historia.


Kvinnor i historien bok

Men den ger oss inget fotfäste. Hur bröt dessa kvinnor ny mark? Men vissa böcker är väldigt viktiga. Makarna Sjölander har skrivit boken kramdalen, en saga som kan lära barn om integritet.


Boken talar om nättroll, tafsare och rätten till sin egen kropp. Och i traditionell kvinno- historia har det regelrätta kriget sällan någon plats. Begreppen krig och kvinnor tycks helt enkelt inte höra ihop.


Lina Thomsgårds bok lyfter kvinnorna i historien Med boken ”En annan historia ” lyfter Lina Thomsgård tillsammans med andra skribenter kvinnor som gjort avtryck världen över. Vi tog en promenad fär att se vilka platser på Södermalm som skulle kunna både se och låta annorlunda. Trots att kvinnor alltid varit en del av både historien och samtiden är det sällan barn får läsa om spännande, viktiga och inflytelserika kvinnor i sina historieböcker. Det är hög tid att det blir en förändring.


Vår historia är full av kvinnors och mäns levnadsöden. Men männen har i alla tider givits förtur inom historieskrivningen, även om kvinnor numera börjat få lite mer utrymme vid sidan av männen i historieböckerna. Att det trots det ser ut som det gör är orimligt.


Det finns nämligen en hel drös kvinnor genom historien som svenska skolelever borde lära sig om. I veckan kom den första utförliga biografin om ”Årstafrun” Märta Helena Reenstierna. Här är några tips på nya böcker med uppmärksammade historiska kvinnor i fokus. Kvinnor i strid utmanar våra invanda föreställningar och ger en ny och spännande ingång till militärhistorien. Boken visar att kvinnor alltid har varit en naturlig del av kriget, inte minst vid fronten.


Här hittar du böcker om historiska personer, stora världshändelser, kungar och andra betydelsefulla personer genom vår historia. Historia är något som är viktigt och ska berättas. Europa sorterat på förnamn.


Klicka på namnet för att läsa mer. Kvinnornas historier skildrar samtidigt hur man med tillräcklig vilja, drivkraft och stark personlighet kan påverka sitt öde. En ny bok om kvinnor som påverkade historiens gång, men som få känner till idag. I Kvinnorna historien glömde får läsaren möta kvinnliga härskare, rebeller, fäktare och spioner, en del av historien som sällan kommit med i skolans historieböcker.


Sju fantastiska kvinnor , från skandaler och äventyr till maktspel och mord. Alla sju utmanade både dåtida och nutida kvinnoroller, och straffades för det i historieskrivningen. Detta innebär att kvinnors historia knappast behandlas, och att ekonomiska, kultu-rella och politiska samhällsområden får en otillräcklig och skev belysning.


Tidskriften utkommer med fyra nummer per år och avsikten är att erbjuda en motvikt till den manliga historieskrivningen genom att sätta historiens kvinnor i fokus. Boken En annan historia blir på många sätt en upptäcktsresa och en vandring i en lustgård där man får stifta bekantskap med många spännande kvinnor som blir ett slags.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg