onsdag 17 juli 2019

Kvinnoförtryck i iran

Utrikesminister Carl Bildt. Birgitta Ohlsson har frågat mig hur jag avser att agera för att kritisera den förtryckande könsapartheid som tillämpas av Irans diktaturregim och stoppa de kommande avrättningarna. Ta hand om mamma: Kvävande kvinnoförtryck i Iran. Hon är ett föredöme för alla kvinnor i Iran som vill ha en förändring.


Kvinnoförtryck i iran

Vi kräver att Parvin Ardalan får komma till Stockholm och ta emot sitt välförtjänta pris! Vi uttrycker vår solidaritet med alla kämpande kvinnor i Iran. Fotbollslandslaget möter Iran på tisdag.


Då tar flera spelare chansen att markera sitt avståndstagande från kvinnoförtrycket i landet. Iran har släckt ned Internet, igen. Senast det gjordes mördades hundratals oppositionella av den islamistiska regeringen.


Kvinnoförtryck i iran

Världens humanitära stormakt protesterar på Twitter och tänder ljus, men fortsätter med affärerna som vanligt och tycker Trump är dum som har infört sanktioner mot massmördarna i Iran. Stoppa Irans kvinnoförtryck Debatt Svenska fotbollförbundet bör i samband med vänskapsmatchen mellan Iran och Sverige protestera mot diskrimineringen av iranska kvinnor som vill spela och titta på fotboll, skriver bland andra Maria Rashidi, Kvinnors rätt. Under de gångna åren efter revolutionen har våld och kvinnoförtryck utövats i Iran i religionens namn. Irans president Mahmoud Ahmadinejad hävdar att iranska kvinnor är de mest jämställda i världen och nu lanseras en ny bil designad för kvinnors speciella behov, rapporterar BBC. Iran Khodro, Irans största biltillverkare, har tillverkat en automatväxlad bil med parkerings- och navigationshjälpmedel.


I Iran betyder inte kvinnliga rättsmål lika mycket som mäns när det rör otrohet och sexuella aktiviteter. Dessutom måste kvinnan bära en regelrätt islamisk klänning. I Israel (om man gifter sig som judisk medborgare) är det i princip upp till mannen om han vill skiljas. Rate climate actions and stay updated on the climate crisis. Give climate love #128154; , suggest climate ideas #128161; and give climate warnings ⚠️.


På ett stillsamt sätt levererar den iranske mästerregissören Jafar Panahi ett högpolitiskt drama om kvinnoförtryck och gamla traditioner på den iranska landsbygden. Det är en berättelse om hur olika det kan vara att leva i en storstad och på landsbygden i ett land som Iran som styrs av en teokrati. Morteza tillhör FFFI, förenade föreningar för ett Fritt Iran , som menar att det är hög tid för Europa och världen att ta den extrema islamiska fundamentalismen på allvar. Morteza Sadeghi säger att fundamentalismen är jämställdhetens största hot. Många kvinnor i Iran vittnar om stort förtryck.


Retoriken är relativt balansera men knappast ny. Slöjan är en symbol för kvinnoförtryck och i Iran är det inte bara sedvänja, utan lagstiftat kvinnoförtryck. Det är väldigt olyckligt att svenska ministrar uppträder på bil som nu cirkulerar, med slöja. Enligt sharialagen får en kvinna inte vistas på offentlig plats utan en manlig släkting eller lämna landet utan mannens tillstånd.


Kvinnoförtryck i iran

Avrättning genom stening föreskrivs i lagen. I Iran , där hon bor, måste en kvinna nämligen gömmas undan mäns blickar med tyg. Där får kvinnor inte dansa eller sjunga med eller röra män utanför familjen. Män och kvinnor på en gata i Shiraz i Iran.


Könsroller inom islam definieras av såväl islamiska skrifter som historien och kulturen i den muslimska världen. Den traditionella islamiska lagen, sharia , definierar skillnader mellan kvinnans och mannens roller, rättigheter och religiösa förpliktelser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg