tisdag 9 juli 2019

Referera till föreläsning

Till personlig kommunikation räknas information du fått via t. Du ska alltid ha tillstånd från personen i fråga innan du refererar och har anonymitet utlovats måste ett sådant löfte hållas. Om möjligt ska du spara en kopia. Datacitering innebär att referera till ett publicerat dataset som man använt för sin forskning eller sammanställning, på samma sätt som man refererar till tidskriftsartiklar, rapporter och andra publikationer.


Innehållsförteckningen nedan är klickbar med länkar till de olika avsnitten. I referenslistan skriver man en rubrik under litteraturlistan med Övriga regerenser och tar med föreläsningar eller artiklar. Staffan Stukats bok är toppen att ha när man läser på Lärarprogrammet. Till muntliga källor hör intervjuer, telefonsamtal, e-post, brev och föreläsningar. Däremot räknas diskussionsgrupper till elektroniska källor.


Se mer om detta längre fram under rubriken Sortering på sidan 3. Källan som man ska referera till är fortfarande författaren eller forskaren som uttalar sig. Man skriver därför i texten referens med författarens efternamn och årtal i texten, precis som ovan redovisats. Fullständig referens med datum och Internetadress ska endast anges i referenslistan. När du skriver en rapport, uppsats eller annan akademisk text skall du alltid referera till dina källor på ett standardiserat sätt. Varför ska jag referera ? En viktig del i skrivandet av akademiska texter är hantering av referenser.


Det finns många referensstilar att välja mellan. Här hittar du guider och manualer till de flesta. Här finns också infomation om upphovsrätten och hur du använder andras texter utan att plagiera. Hit räknas intervjuer, telefonsamtal, e-post, brev och föreläsningar.


Enligt Harvardsystemet ska de muntliga källorna inte finnas med i referenslistan utan anges i en fotnot på de sidor i den löpande texten där de omnämns. När du refererar till muntliga källor bör du ha berörda personers tillstånd. På så sätt visar du att du har förstått innehållet.


Referera till föreläsning

Ett citat är en ordagrann återgivning av vad någon skrivit eller sagt. En referens (eller källhänvisning) är en hänvisning i texten till den källa (bok, artikel etc.) där du hämtat underlag till din text. Vi rekommenderar i första hand vår guide Guide till referenshantering enligt APA-systemet. Det är en svensk tolkning av APA-systemet, anpassad för studenter på RKH.


Ladda ner vår guide till APA-systemet. Du ska i möjligaste mån använda dig av primärkällor men det går också att referera till någon som i sin tur har refererat till originalkällan. Båda källorna ska då finnas med i hänvisningen. Referera i andra hand.


Referera till föreläsning

Originalkällan skrivs först och sedan den källa du själv använt. Se till att du redan från början samlar in tillräckligt med information om det du ska hänvisa till. Till din hjälp har du inbyggda funktioner i bibliotekskataloger och databaser men du kan även använda referenshanteringssystem där du arbetar med ett eget bibliotek av referenser.


När det gäller referenser till muntliga källor måste du ha berörda personers tillstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg