fredag 26 juli 2019

Koppla spis utan nolla

Snabb leverans, oslagbara priser! Stort utbud och bra pris på spisar. Handla fraktfritt på Bygghemma. Billiga vitvaror på nätet. Köp Spisar hos WhiteAway.

Vi har spisar till röda priser och erbjuder fri frakt i hela landet! Re: 3-fas spis utan nolla ? Om elementspänningen är 4så skall spisen ALDRIG ha nolla men skall då ha eller faser. Installera ny 400v spis. Har en 400V 3-fas maskin som har LLLoch jor men maskinen har ingen nolla. Vill koppla in den på en vanlig polig kontakt men kommer inte på hur man ska göra.


Centralen har jordfelsbrytare om det har någon påverkan. Har provat koppla in faserna och jorden samt lämna ej ansluten, men då fungerar inte maskinen.

Vi ska koppla in en spis , har fas, jord och ingen nolla. På spisen hittar jag detta kopplingsschema men det som förvånar mig är att det då står 4V på övre högra bilden. Jag gissar att det var 230V som förvånade dig eftersom det är det som står där. CEE-don utan nolla , visst om det funnits spisar med handske. Vi pratar spisuttag, inte CEE-uttag.


Det som kan kopplas i uttaget så det blir fel är en spis med 230V elementspänning eller någon form av elektronik för knapparna, får 400V. Om ingen nolla finns). Följaktligen går antingen spisens säkring sönder eller elektroniken. Så knappast någon förväntar sig att nolla ska finnas. I Norge har man 2V mellan faserna (dom har inte ens en nolla ), vilket gör att spisen bara går att koppla in på ett sätt – mellan två av de tre faserna som det understa schemat visar.


Den tredje fasen går inte att nyttja utan att bygga om spisen. Se dock det sista stora exemplet nedan. De tre fasledarna var en grå och två svarta. Jag kopplade om ledningen och spisen för två faser och nolla , varvid jag kopplade om den grå ledare till nollledare.


Dessvärre hade jag ingen blå märktape. Spisen fungerade utmärkt, även om platsens konstruktion gjorde det en aning besvärlgt att få dit.

Om det finns nolla fram och spisen är omkopplingsbar är det ingen avancerad operation att koppla om, behövs endast ny anslutningskabel (5-ledare) och perilexpropp och en elektriker. M kolla först om det finns stickpropp, är det en vanlig jorda så har spisen 230v och troligen 3-fas med nolla , har den en stickpropp med flera pinnar i så är det troligen 3-fas 400v, kan då vara utan nolla , eftersom det då inte behövs, så var det hos mig. Se alla erbjudanden och köp nu!


Skillnad på 230v och 400v spis - ekonomiskbelysning. Spisar går att bygla så att du kan köra dem på 230V med en fas, brukar då dra 20A, två faser 400V 2x16A, tre faser 400V 3x16A med eller utan nolla. Att koppla in en 2x230V N utan Neutral ( Nolla ) resulterar i att styrkortet blir grillat och en icke angenäm doft sprider sig i köket. Men har du elvett i skallen och markerar var alla färgade kablar ska in så kan du göra det själv, dock otillåtet om du inte är behörig elektriker.


Att köpa en ny spis innebär inte bara val av färg, material och effekt. Sedan i väggen där spisen ska stå ha du ett vägguttag som ser lite konstigt ut, förmodligen med runda hål och ett fyrkantigt. Vilken färg som sitter var spelar absolut ingen roll. Och gröngul ska sitta på jord. SKA ALLTID ha separata ledare.


SKA INTE använda jord som nolla , eller vice versa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg