onsdag 31 juli 2019

Syrianskt bröllop traditioner

De lägger ner mycket arbete på att alla ska trivas och att det ska vara fint, men det gör ju vi också eller hur. Jag är lite avvis på dig, vill också gå på ett syriankst bröllop. FÖLJ MED mig där jag visar er hur ett syrianskt bröllop går till.


Stort garttis till paret. Bara kärlek och om vi inte säs på min nästa video.

Fråga: Vi är ett svenskt par, som har inviterats till ett syrianskt , kristet bröllop den februari. Det är flera hundra inbjudna! Bruden och hennes föräldrar är tidigare grannar och vänner. Hur mycket bör vi bidra ekonomiskt med? Och, ska vi dessutom ge en present till brudparet?


De flesta bröllop jag fotograferar är “traditionella svenska” bröllop men ganska många bröllop som jag plåtar har traditioner från andra länder och kulturer. Mycket är lika oavsett kulturer och traditioner men vissa saker skiljer sig åt en hel del. Vigslarna är ofta lika oavsett kultur.

Mitt bröllop kostade en halv miljon kronor och det är ganska vanligt i Södertälje där vi bor. På ett syrianskt bröllop brukar verkligen alla släktingar vara med och alla deltar i festen fullt ut, det är mycket sång och dans. Gillar man det, så gillar man syrianska bröllop. Om man skiljer sig inom ett år – ska man då skicka ett ”förlåt oss-kort” till gästerna, för att man upptog deras tid? Det här bröllopet innehöll allt som ett syrianskt bröllop ska innehålla: dans, kvinnornas glädjetjut, musik, mera dans, färgglada klänningar, massor av mat, skyhöga klackar, ännu mera dans, hundratals gäster och mycket mer.


Men faktum är att det egentligen bara var ett halvsyrianskt bröllop för brudgummen är ju faktiskt inte. Islam är en religion med många olika traditioner och ett muslimskt bröllop kan därför se ut på många olika sätt. Vi väljer att beskriva ett traditionellt bröllop , men är medvetna om att finns mer moderna varianter. Det finns fem grundregler för en musliTrosbekännelsen, Bönen, Fastan, Allmosegivandet och Vallfärden. Nu är vi igång med Gymnasiearbetet.


Vi har valt att inrikta oss på bröllop och traditioner. Varför vi valde att jämföra Sverige med just Syrien är för att vi tror att det finns stora skillnader mellan dem. Inledning: Övergripande text om svensk och syrianskt.


Idag har vi bestämt att vi vill intervjua två som gift sig kyrkligt ( syrianskt ) och två som gift sig kyrkligt (svenskt). Om vi inte skulle få tag i våra tänkta personer, är vår plan B att intervjua någon som varit på ett kyrkligt syrianskt eller svenskt bröllop. Beställ hem dina designfavoriter från tradition.


Fraktfritt vid köp över 500kr.

Vart höll ni bröllopsfesten? Jag har funderat lite på det här med bröllopsgåvor, på syrianska bröllop ger gästerna ju oftast en valfri slant till brudparet istället för att köpa saker. En av de tydligaste är traditionen att alla gäster vid festen får så kallade ”wedding favors” – små presenter som ska fungera som ett litet minne från bröllopet. På både svenska och amerikanska bröllop får självklart brudparet presenter.


Med allt detta sagt så har allt fler amerikanska traditioner smugit sig in i svenska. Självklart ska man som gäst respektera brudparets eventuella klädkod på inbjudan. Det finns dock vissa etikettsregler som kan vara bra att känna till och rätta sig efter. Av tradition ska brudgummen välja bukett till sin bru men idag struntar de flesta i denna sed.


När man väljer brudbukett är det viktigt att man tar hänsyn till den rådande årstiden. Vill du veta mer har vi skrivit en artikel om olika årstiders buketter här. Related Pages See All. Syrianskt - Grekiskt bröllop. Igår gifte sig min vän Diana med sin Peter.


Det blev ett stort kalas, ett riktigt maffigt syrianskt bröllop. Festen var på festvåningen Cleopatra i Södertälje. Det bjöds på väldigt god mat och dryck o mycket dans! Självklart dansade jag den traditionella ”syrianskadansen”, vad den nu heter.


Min gamla granne Andreas gifte sig med sin Canan och jag tillsammans med 4gäster var inbjudna för att bevittna händelsen och sedan fira med brudparet in på småtimmarna. Men att ett brudgumstal skulle handla om brudgummen själv - nej nej!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg