torsdag 4 juli 2019

Sambolagen sommarstuga

Sambolagen sommarstuga

Eftersom att du skriver att det är en sommarstuga så ska den alltså, enligt § sambolagen , inte utgöra samboegendom. Det framgår dock inte av frågan om sommarstugan var din egen från början eller om du bara står på lånen för den. Det finns andra möjlighet att dela på bostaden förutom enligt sambolagen och det är om du kan bevisa att ni äga bostaden gemensamt även om den sambo står som ägare. Det kan du göra genom att bevisa att det finns dold äganderätt och då anses ni båda vara ägare och då tillämpas lag om samäganderätt.


Sambolagen sommarstuga

De ska inte delas då de varken är gemensam bostad eller bohag och ingår därför inte i den s. Sambolagen har regler om vad som kallas samboegendom. Detta är väldigt likt reglerna om egendom i äktenskap, så kallat giftorättsgods, och många regler som gäller giftorättsgods gäller även samboegendom. Men det finns undantag vilka jag redogör för nedan. Men först ska jag gå igenom vad sambolagen täcker. När sambor separerar blir sambolagen tillämplig.


En bodelnings ska göras om någon av samborna begär det inom ett år från separationen, sambolagen 8§. Fritidsboende ingår således inte i bodelningen. I sambolagen sägs att om det med hänsyn till längden på förhållandet och sambornas ekonomiska förhållanden samt omständigheter i övrigt är oskäligt att en sambo ska lämna egendom till den andra, i den omfattning som sambolagen stadgar, kan man göra avsteg från detta. Riksdagen är den högsta beslutande församlingen i Sverige. Till riksdagens uppgifter hör att besluta om lagar och om statsbudgeten.


I ett ärende om förordnande av bodelningsförrättare uppstår frågan om övriga omständigheter gör att parterna ändå kan anses ha stadigvarande bott tillsammans i sambolagens mening. En sambo har betalat fakturor som avsett den andra sambons egendom som inte var samboegendom men som användes av samborna gemensamt. Vad är samboegendom för något? Det centrala i sambolagen är regler som handlar om vad som ska hända om samboförhållandet tar slut antingen för att paret går skilda vägar eller för att en av parterna dör. Bil, båt, fonder, aktier, bankkonton, sommarstuga och så vidare, behåller den som står som ägare till egendomen.


Juridiken och hela sambolagen hittar du här Boken förklarar rättigheter och skyldigheter i ett samboförhållande. Finns det inget avtal är det reglerna i sambolagen som gäller och generellt innebär det att eventuellt värde på bostaden och bohag (möbler, tv, köksutrustning mm) ska delas lika vid en separation. Detta oavsett om ni betalat olika mycket för något som båda använt.


Sådan egendom äger ni då med samägande och den egendomen ska inte ingå i en bodelning enligt sambolagen. Gemensamma tillgångar som t ex utemöbler, gräsklippare, bilar, sommarstugor , bankmedel, båtar, aktier och så vidare är således samägd egendom som inte omfattas av sambolagen , utan som vid tvist regleras av samäganderättslagen. Och för båten kanske bara en delägare skriver på köpekontraktet.


I en bodelning ingår sambornas gemensamma bostad och bohag, om egendomen har förvärvats för gemensam användning. Det spelar ingen roll vem som har betalat egendomen. David äger en sommarstuga där de alltid tillbringar semestern.


Sambolagen sommarstuga

När det är dags för separation tycker Maria att det är självklart att hon behåller lägenheten och David sommarstugan. Så säger lagen: Maria drar det kortaste strået. Dessutom saker såsom bil, båt, sommarstuga , aktier, pensionssparande och bankmedel ligger utanför delandet och den personen som faktiskt som står ägare får behålla dem.


Många delar en föreställning om att sambolagen erbjuder ett mer omfattande skydd i situationer som uppstår när ett samboförhållande tar slut. Bodelning enligt sambolagen kräver att samborna separerat samt att en av samborna är skriven på ny adress. Det innebär att sambolagen inger en form av falsk trygghet. Sambor som separerar bör absolut skriva ett bodelningsavtal.


Som redan angivits så ingår INTE bil i sambolagen. DÄREMOT så finns det fall där tingsrätten faktiskt beslutat att bilen ska behållas av icke-ägaren då det har ansetts att den är nyttjaren och har större behov av bilen. Det är ägaren av bilen som tar med sig bilen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg