fredag 12 juli 2019

Köra upp tips

Fråga folk i din omgivning om dom har en likadan ni kan låna någon gång när ni övningskör. Det underlättar om du känner dig lite hemma i bilen. Om uppkörningen är bokad genom en trafikskola kör du vanligtvis upp med trafikskolans bil.


Trafikverket kallas lite skämtsamt för ”Sveriges största trafikskola”. Att tänka på innan uppkörningen, tips och råd.

Ta av dig jackan (bältet ska sitta nära kroppen). Ha bra koll i backspeglarna. Körställning och färdförberedelserna ska alltid utföras, även om personen du kör upp med säger att du ska göra en yttre kontroll. Tänk inte på att det är uppkörning.


Koncentrera dig i stället på. Vi får mycket frågor om hur man lastar, kör och framför allt backar med släp. Det är jättebra att kunderna vågar fråga, hellre en gång för mycket.


Oftast går det bra vid körningen, men är man osäker finns det några knep och tips som kan underlätta att känna till, säger Johan Wijkander på släpvagnsföretaget Freetrailer.

Det första som kontrolleras av inspektören är din legitimation – du får absolut inte ha glömt bort att ha med dig giltig id-handling, för då kommer du inte få köra upp. Inspektören kollar även att du kört halkbanan och gått riskettan. Ska köra upp för BE-kort - tips på släp Uppkörningen.


Om du ska köra upp med egen bil (körskolans, familjens etc.) har du en fördel i att kunna öva på kontrollerna ett flertal gånger innan uppkörningen. Jag ska köra upp snart som privatist för Boch behöver alla tips ni kan ge. Jag kommer köra upp med husvagn, åker ut med två bilar då min bror kör upp direkt efter mig.


Min bil är lätt nog att köra husvagnen dit, hans tung nog för uppkörningen. Så vi inte bryter mot reglerna när vi kör dit kombinationen. Här är det svårast att köra upp Det är högsäsäsong för alla med körkortsdrömmar. Och de har oddsen emot sig.


Värm upp inför uppkörningen. Innan du ska köra upp – ta en ordentlig åktur så att du känner dig varm i kläderna. Se dock till att inte köra så mycket så att du blir trött, det är psykiskt ansträngande att köra bil. Speciellt i en stressande situation som en uppkörning. Kör på dina förutsättningar.


Du vet själv om du kör bäst när du har någon att småprata me eller om du vill att det ska vara tyst.

Se alltså upp med tomma korsningar med stopplikt. Tips : Rulla fram de sista 5-meterna utan växel i och kopplingen nere, när du sen stannat helt lägger du i ettan, titta en gång till i korsningen sen kör du. Ligger du på gränsen för vad körprovet kräver, när nerverna slår till, sjunker du raskt ned under den och du kommer att göra bort dig. Inse att ett lyckat körprov kräver mycket träning och när du tror att du är klar – öva lite till!


Kör de där extra milen för att få ned det rätta beteendet i ryggmärgen. För den som inte vill köra upp i hemorten är det fritt att välja en annan stad där Vägverket utför förarprov – en möjlighet många utnyttjar. Vi undersökte detta för några år sedan och som exempel var då procent av dem som körde upp i Östhammar från Stockholm eller Uppsala, säger Lars Lundin. Det är många steg att gå igenom innan dagen för uppkörningen äntligen är inne. Att genomgå en körkortsutbildning på en STR-ansluten trafikskola är det absolut säkraste sättet att lyckas på förarprovet.


Att köra upp som privatist är svårt och det finns stora risker att du och din elev har missat viktiga aspekter av utbildningen. Bra idé att skicka grejerna och sen bara köra upp bilen tom. Hur fick den mamma tag på en återvändande lastbil? Vet du om denna lastbil kör fler turer till o från Spanien? Vi bor också i Fuengirola, och vi skulle kanske också vara intresserade av att skicka saker med någon lastbil.


Jag körde också upp på vintern och det gick bra. Om man räknar med att man kommer få köra upp på vintern tror jag att det är viktigt att man också övningskör mycket och tränar på vinterkörning, till en början är det lite svårare att köra på vintern men efter ett tag vänjer man sig. Sätt upp ett mål för dagens övning!


Försäkra dig om att eleven har förstått innan ni kör. Stanna gärna och diskutera om din elev är osäker på något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg