fredag 18 oktober 2019

Referenser oxford

Referenser oxford

En del böcker vars upphovsrätt har gått ut finns ibland fritt tillgängliga på webben. Om du senare refererar till samma källa kan du ange en förkortad hänvisning. Om du har en referenslista i slutet räcker det med förkortad information i fotnoten. Det finns många olika sätt att skriva referenser på.


Fråga din lärare om du är osäker på vad som ska användas på din kurs. Noter används för att ge källhänvisningar och är tänkta som en service till läsaren, som snabbt ska kunna kontrollera de aktuella källorna. Varje referens får ett nummer som sedan används i hela texten om man refererar till samma källa flera gånger.


Denna stil påminner om Vancouver genom att man använder siffor i den löpande texten som hänvisar till en fotnot. Alla format sparas med UTF-som teckenkodning. De skapade referenserna kan behöva redigeras. I källförteckningen anger du fullständiga referenser till dina källor. Det är givetvis viktigt att du har med samtliga källor i förteckningen.


Du skall däremot inte ha med källor som du har använt i uppsatsen, bara inte för att visa att du har läst dem. Gemensamt för programmen är att du skapar en databas med dina referenser. Det går att skriva in referenserna själv eller så kan du importera informationen, t. I databasen är referenserna sökbara och du kan lägga till information som t. Skriva referenser för olika typer av källor. Nedan följer en exempelsamling på hur man skriver referenser i referenslistan enligt Harvard (kallas även författar-år- eller namn-år-stilen). När du skapar en referenslista ska källorna alltid ordnas i bokstavsordning sorterade efter första författarens efternamn eller motsvarande.


I många av de databaser och sökverktyg där du kan söka efter böcker och artiklar finns funktioner för att spara referenser enligt de vanligaste referenssystemen. Hur du ska utforma dina referenser beror på vilket referenssystem som används på din kurs. På RKH är det istället APA-systemet som gäller.


Referenser oxford

Titta i din studiemanual eller fråga din lärare om du är osäker. Oxford eller något annat referenssystem. Det ska också finnas en referenslista i slutet av dokumentet.


I referenslistan står emellertid årtalet sällan i anslutning till författaren. Referenser i brödtexten anges efter årtal, med den senaste publikationen först. Vilken referens som ska ha a eller b beror på titlarnas inbördes alfabetiska ordning. Det är viktigt att du särskiljer referenserna på samma sätt i referenslistan (genom att lägga till en bokstav efter årtalet).


Referenser oxford

När du hämtar information från andra texter måste detta alltid anges med en referens. Detta görs på olika sätt beroende på vilket referenssystem du använder. Huvudsaken är att det klart och tydligt framgår vad i texten som är hämtat från dina källor och vad som är dina egna resonemang eller resultat. Vi brukar kalla detta för en aktiv referens eftersom upphovspersonen har en aktiv roll i texten.


Exempel — aktiv referens. Du kan också placera referensen i slutet av en mening genom att skriva upphovspersonen och publiceringsår inom. Referensguide för Vancouver - Guide från Karolinska institutet, universitetsbiblioteket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg