måndag 28 oktober 2019

Vad betyder brexit

Först och främst – vad är brexit ? Benämningen är en sammanslagning av orden Britain och exit, på samma sätt som Greklands möjliga utträde ur EU fick namnet grexit. Europeiska rådet beslutade istället att senarelägga Brexit bara två veckor till april, såvida det brittiska parlamentet inte röstar ja till avtalet varvid Brexit skulle ske maj. Varför heter det brexit ? En av de vanligaste frågorna som britterna googlade inför folkomröstningen var ” Vad är EU?


Vad betyder brexit

Ett tecken på att förvirringen varit stor. Men även svenskarna är frågvisa. Vid en hård brexit har Theresa Mays regering lovat att en alternativ plan för gränsen mot Irlan kallad the backstop position, aktiveras. Vad betyder brexit för de medborgare som särskilt berörs? Mer information om brexit.


Vi har tyvärr varken några synonymer eller antonymer till brexit registrerade i vår databas över synonymer och antonymer (motsatsord). Det finns tyvärr inte heller varken någon engelsk översättning eller några exempelmeningar för brexit inlagda i vår databas ännu. Då röstade britterna ja till att lämna Europeiska unionen, att göra så kallad Brexit.


Vad betyder brexit

På onsdags inleds nu den formella processen för att lämna EU. Grundaren Rudolf Wall lär ha satt dit den med tanken att Dagens Nyheter inte bara är ett namn. Det är också en avslutad mening, ett konstaterande av vad som hänt.


Därför sätter vi punkt även i vår tid. Han har lovat att landet ska lämna EU, med eller utan ett avtal, den oktober. Exempel på hur brexit används i svenska tidningar. Handelskriget mellan USA och Kina, brexit , valet i USA, situationen i Mellanöstern och läget i Indien och Pakistan är bara några.


Storbritannien har fått en ny premiärminister – Boris Johnson. En fråga skulle komma att överskugga alla andra under hennes tid som regeringschef – frågan om brexit. Vad händer om parterna inte är överens då?


Skottland reagerade – och vad händer där nu? Nu är det snarare en brexit (en sammandragning av British exit) ur EU som är aktuell. Vad ett brittiskt utträde ur unionen skulle innebära är osäkert. Läs mer nedan om tidningen The Telegraphs lista över skäl för brexit.


Vad har man enats om i utträdesavtalet? Villkoren för hur utträdet ska gå till. Svenska Dagbladet rapporterar att detta skulle kunna få stora ekonomiska konsekvenser: ”En ’ brexit ’ lär skrämma bort utländska investerare och slå hårt mot exporten. Ska London och Bryssel ha ett öppet förhållande, där fördelarna med ett äktenskap behålls, men med få av de trista åtagandena? Här är skillnaderna mellan en hård brexit , en mjuk brexit — och en medelväg.


Typ Kanske har som ambition att vara sveriges bästa synonymordbok. Synonymer är ord med liknande betydelser som kan agera utbytesord till varandra. Ett annat ord för brexit är grexit vilket gör dem till synonymer.


Vad betyder brexit

Ords betydelse beror ofta på sammanhanget, så är även fallet med ordet brexit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg