torsdag 31 oktober 2019

Rymden planeter

Här kan du läsa om bland annat planeter , stjärnor och galaxer. Man vet inte riktigt hur gravitationen uppstår. Men olika föremål dras till varandra i rymden.


Föremål klumpar ihop sig och blir planeter och månar. Ju större föremål desto större gravitation. Eftersom månen är mindre än jorden är gravitationen mindre.

Solsystemet är det planetsystem som omfattar solen, de åtta planeterna och deras månar, samt många fler andra mindre objekt, som meteoroider, asteroider och kometer. Res i solsystemet i Sverige. Om du vill få en känsla för avstånden i vårt solsystem kan du kika på projektet Sweden Solar. Inom detta enskilda tema – rymden – finns det obegränsat med variation.


Var i rymden är chansen störst att hitta liv? Liv i rymden har varit i astronomers sökljus år efter år. Bland toppkandidaterna finns månar och planeter som alla trots olikheter är iskalla, mindre än jorden och ligger här i vårt solsystem. Hur kommer det att sluta?


Finns det liv där ute?

Följ forskare som med hjälp av teleskop över hela världen. Vad är det egentligen vi ser när vi tittar upp på stjärnhimlen? Läs om stjärnor och planeter , rymdfärder och stjärnbilder. Mars blir jorden en undre planet.


Dynamiskt och fysiskt klassificeras objekt som kretsar runt solen i: planeter , dvärgplaneter, småplaneter och kometer. En planet är en himlakropp som kretsar kring solen och som har tillräcklig massa för ha blivit sfärisk samt har rensat sin egen omloppsbana från mindre objekt. Kostnadsfritt för kommersiellt bruk Ingen tillskrivning krävs.


Artiklar och topplistor med bilder, filmer och fakta. Sju jordliknande planeter har hittats runt en liten stjärna, bara ljusår bort från vår egen sol. Kanske det mest spännande vi människor vet egentligen.


Här är i alla fall tio fakta som vi faktiskt vet om rymden. Om man hittar en planet med molekylärt syre så kan man vara säker på att det finns liv. Och då skulle man rikta de stora radioantennerna dit, säger Gösta Gahm. Ordet exoplanet är en förkortning av extrasolär planet , vilket syftar på att planeten kretsar runt en annan stjärna än solen.


Lär dig mer om rymden. Christer Fuglesang den förste – och hittills ende – svensken som varit i rymden. Han har gjort två resor till ISS som astronaut. Nu pågår också satsningar på rymdturism och möjligheten att befolka andra planeter.


Nästan alla kommer dagligen i kontakt med rymdtekniken även om de inte vet om det.

Satelliter gör att vi kan se sportevenemang, konserter och nyheter från hela världen i direktsändning i tv. I bilar, båtar och flygplan används satellitnavigering. Här är lite tips på material, pyssel med rymdentema.


Följ mig gärna på Pinterest! Rymden är en del av vår vardag. Gör solsystemet av flirtkulor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg