onsdag 9 oktober 2019

Rymdmått förr

Detta är en sammanställning över olika sorters gamla svenska mått. För många av måtten i listan anges i artiklarna värden som är resultat av måttreformer. Det var ett duodecimalt system, d. För rymdmått användes dock bas inte konsekvent.


Rymdmått förr

Ett gammalt svenskt rymdmått för torra varor. Efter metersystemets införande i Sverige har kappe ibland kommit att användas för liter. Kanna En kanna = 6liter.


Volym – rymdmått Förr mätte man varor med bland annat våta måttenheterna tunna, kanna, stop och kvar-ter. Det fanns rymdmått för varor, vilka torra hette tunna, spann, fjärding, kappe, kanna och skäppa. De gamla viktmåtten var skeppspun lispun skålpun lo uns och mark. Typ Kanske har som ambition att vara sveriges bästa synonymordbok.


Synonymer är ord med liknande betydelser som kan agera utbytesord till varandra. Ett annat ord för volymmått är rymdmått vilket gör dem till synonymer. Ords betydelse beror ofta på sammanhanget, så är även fallet med ordet volymmått.


Skapa konto med e-post. Fyll i din e-postadress och ett valfritt lösenord för att skapa ett konto. Du kan sedan börja spar ord i egna listor direkt. Rymdmått - våta varor En jungfru = liter Ett kvarter = liter Ett stop = liter En kanna = liter En fjärding = 3liter Ett ankare = 39.


Tredjung = ostronträ, se detta ord. Trä, se Ostronträ och Hummerträ. Rymdmått synonym, annat ord för rymdmått , Vad betyder ordet, förklaring, varianter, böjning, uttal av rymdmått rymdmåttet rymdmåtten (substantiv).


Lös korsor hitta ord med liknande eller samma betydelse. Registerton är ett nautiskt rymdmått som förr användes vid skeppsmätning. Och efter den förra abovigt stiger ända mot vgen utöfver det besman, vi nu hafva lAtit göra, marker, Ty Åbo besman hAller emot vAgen 2. Idag är uppdragen är längre än förr och utrustningen är med det mera utvecklad. Maten är noga uträknad och det finns extra mat i ett antal dagar beroende på hur lång tid uppdraget sträcker sig över.


Rymdmått förr

Astronauterna får även planera sina menyer inför sin resa med hjälp av dietister mf. Nu fyller jag dem istället med små lökar eller färska kryddor. Eller som från mitt egna kök nedan, vid spisen. Fint även att tex förvara ljus i. Lägg märke till att i detta fall var enheten scrupel. Tunna användes förr som ett rymdmått för både våta och torra varor.


Tunnans förekom i en många varianter och rymder, i Sverige varierade de olika tunnrymderna mellan 1och 1liter. Ett tidigt standardmått blev den så kallade Lüneburgtunnan med en rymd av omkring 2liter. Hur många milliliter är msk?


Vad motsvarar en kaffekopp, ett tjog, gross eller val? Måttenheter finns det gott om och ofta ser man dem i receptböcker mm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg