onsdag 2 oktober 2019

Sveriges ovanligaste namn

Billigt Bilsemester till Sverige med halvpension. Boka ditt boende idag och spara pengar - Se våra erbjudanden här! Här kan du söka på namn och få reda på hur många folkbokförda i Sverige som har ett visst förnamn eller efternamn. Du hittar även listor på de vanligaste namnen bland nyfödda, män och kvinnor samt efternamn.


Populära namn varierar över tid.

Svenska namn är Sveriges största namnsajt med den senaste statistiken från Statistiska centralbyrån. Hitta de mest populära namnen , ta del av topplistor och namnbetydelser – snabbt och enkelt. För att ett namn ska visas på Svenska namn måste det finnas minst två personer i Sverige med namnet. Men det är inte bara de mest populära namnen som SCB för statistik över - utan alla som är folkbokförda får finna sig i att bli en siffra i mängden. Dock finns det vissa namn som sticker ut lite extra och kanske är det tur att de inte platsar bland de mest populära.


Här försöker vi ge dig svar och visar de 2vanligaste namnen , mans- och kvinnonamn. De fem vanligaste kvinnoförnamnen är Maria, Elisabeth, Anna, Kristina och Margareta. Därmed fick lillprinsen inte något tio i topp- namn till skillnad från storebror Alexander.

Ihopsättningar av namn som vi är ganska vana att se som börjar med till exempel Lars eller Anna. Men även namn vars stavning får oss att tänka på bland annat Asien. Andra namn som vi hittar långt ner i listorna känns igen från sagornas värd eller så har man helt enkelt skruvat till ett ganska vanligt namn med en ovanlig stavning. Ditt namn är verkligen ovanligt i Sverige.


Hannelore är nämligen en tysk form av Hanna och Eleonore och det finns runt 3st med ditt namn i Sverige. Nalini är även det ett ovanligt flicknamn som endast st tjejer har i Sverige. Namnet betyder ljusstrålar, mycket vackert! För andra året i rad är Alice och William de mest populära namnen givna till nyfödda flickor.


Det finns många bra hundnamn att inspireras av när du ska döpa din hund. Här presenterar vi de 1vanligaste – och ovanligaste – hundnamnen i Sverige de senaste två åren! En artikel på Aftonbladet. Ett roligt exempel är när prinsessan Estelle föddes, då var det många som tyckte det namnet var så fint så de döpte ett husdjur efter henne. Kolla igenom listan nedan och rösta på ditt favoritnamn eller skriv ett annat namn om det inte finns med i listan.


Kommentera vad ni tycker är det finaste namnet eller ett roligt kattnamn! Sveriges medeltida personnamn (SMP) innehåller i princip alla personnamn som har bevarats i skriftliga källor från det medeltida Sverige. Den tryckta ordboken över medeltida förnamn har nått fram till namnet Jösse.

Några vanliga fjärilar - text och bild. I en del fjärilsgrupper som till exempel pärlemorfjärilar och blåvingar finns det flera fjärilsarter som dels är. Silvertärnan häckar längs Sveriges kuster (dock inte så mycket på västkusten) och vid fjällsjöar, och på dessa ställen är den vanlig. Det är lätt att förväxla den med den också vanliga fisktärnan, men silvertärnan känns igen på dess korta ben, som gör att det ser som den ligger när den egentligen står.


Förnamn används vanligen som kvinnliga eller manliga, men det finns några namn som i den svenska språksfären uppfattas som könsneutrala (t.ex. Kim) och det finns även lokala skillnader. Ett av förnamnen , ofta det första, är tilltalsnamnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg