tisdag 1 oktober 2019

Tåget över bält

Tåget över Bält var ett fälttåg över isarna mellan de danska öarna. Den svenske kungen hade då under några år fört krig i Polen. Vågspelet lyckades och ledde till att Danmarks Fredrik III tvingades avstå en tredjedel av sitt rike vid den tuffa freden i Roskilde. I alla historiska redogörelser hänvisar man till händelsen som ” tåget över Bält ”, men tog inte kungen i själva verket en omväg och undvek Stora Bält ? Svaret är beroende av hur man definierar Stora Bält.


För att använda tjänsten Tigtag måste du vara inloggad med ett personligt konto.

Från Langeland fortsatte marschen över det arton kilometer breda sundet mot Lolland. På eftermiddagen gick de första svenskarna i land på Lolland efter att ha korsat Stora Bält. Framryckningen fortsatte över de betydligt smalare sunden mellan Lollan Falster och Själland och vidare på land norrut mot Köpenhamn. Conny T - Tåget Över Bält togarm.


Där hade historien om tåget över Bält kunnat sluta. Men Karl Gustav befann sig vid sidan av vaken och överlevde med blotta förskräckelsen. Under ryttaranfallet mot de danska strandtrupperna brakade två svenska kavalleriförband igenom isen och drunknade.


Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

DigitaltMuseum found hits. Med marschen visade svenskarna en kallblodighet av sällan skådat mått. Händelsen ledde fram till freden i Roskilde, då bland annat Skåne, Blekinge och Bohuslän blev svenska. Unsubscribe from SovestadMarie?


Nu kunde man hedersamt avtåga från Polen utan att ge upp. I ilmarsch tog sig svenska trupper om 6. Fascinerande att tänka sig att allting till sist frös, det är en ganska bred bit. Alltid bra priser, fri frakt från 1kr och snabb leverans. Lars Ericson Wolke är en duktig militärhistoriker. Karl X Gustav och den svenska armén sin marsch över de danska sunden.


Han berättar inte bara så att man kan förstå vad som hände utan också så att han öppnar nya perspektiv. Bläddra milions ord och fraser på alla språk. På Stadsbiblioteket i Gävle den här veckan avlöser programpunkterna varandra. Scandia r en historievetenskaplig tidskrift som behandlar centrala teman i nordisk historieforskning. Tyngdpunkten ligger s ledes p nordisk och vrig europisk.


Hädanefter ska alla tåg mellan Danmark och Tyskland i stället köra via Stora Bält över Jylland. Turtätheten minskar samtidigt till sex tåg på vardagar och fem på helger.

Orsaken till förändringen är att järnvägsanläggningarna på båda sidor av Fehmarn Bält ska byggas om fullständigt i väntan på den fasta förbindelsen. Vissa av webbplatsens funktioner begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge). Byt surfläge för att kunna lägga artiklar i varukorgen. Missa inte Tom Kvéms föreställning Into the white som gästspelas på Tåget.


Tom har repat hos oss och är medlem i vår förening, han har även varit en del av det kreativa skapandet med ungdomar under Tågets Sommardans. Därefter erövrade han hela ön. Stora Bält frös till så pass mycket att det gick att gå över med en hel armé. Så han marscherade över öarna Langelan Lolland och Falster till Själlands sydspets.


Sverige mot Ryssland och Polen. Den smalaste delen av Stora Bält är kilometer i Langelands Bält mellan Langeland och Lolland. Det visade sig vara ett misstag.


Farlederna på var sin sida om Sprogø kallas Vesterrenden och Østerrenden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg