fredag 30 oktober 2015

Älvsborg lösen

Eftersom Älvsborg var Sveriges hamn västerut var vi pressade att återinlösa fästningen. Skatterna påverkade landet under en rad av år. Skattelängderna är relativt utförliga med ex. Sveriges lilla glugg mot havet i väster, i en situation då både Halland och Bohuslän var dansk landskap.


Till bilden hör att Öresund vid denna tid helt tillhörde Danmark, som därmed kontrollerad tillträdet till Östersjön.

Det kom i realiteten att ta åtta år att skrapa ihop den stora summan från Sveriges befolkning. I samband med Älvsborgs lösen så upptogs det listor över bönder som skulle lämna in lite grann av sina jordbruks- och boskapsinnehav. Alla dessa listor eller längder som det kallades då var baserat på varje socken.


Kriget kom under 1:a halvåret att förläggas till trakten av Kalmar, och Kalmar föll i danskarnas händer genom förräderi. Orsaken till at Älvsborg övergavs är enkel, fästningen var omodern och låg på ett mindre bra läge om man skulle skyddan en i närheten anlagd stad. Göteborgs befästningar var också billiga att anlägga eftersomd e byggdes på holländskt maner främst av jord och inte av sten som måste formas och fraktas för dyra penningar.


Lösen – verktyget som motverkar missförstånd mellan parterna Sveriges Byggindustrier och fackförbundet Byggnads har i parternas kollektivavtal Byggavtalet kommit överens om att företag med kollektivavtal ska rapportera in lönegranskningsunderlag till det gemensamma avstämningsverktyget Lösen (LÖneunderlag Säkert och ENkelt).

Till danskarna fick svenskarna betala Älvsborgs andra lösen som omfattade en miljon riksdaler silvermynt. Svenskt efter hårda umbäranden för svenskarna. Olof Stråle ställd inför rätta för uppgivandet av Älvsborgs fästning.


Han dömdes till döden men benådades. Logga in på Mina sidor - bank, försäkring och pension på ett ställe. För att logga in behöver du ett BankI en säkerhetsdosa eller ett Mobilt SäkerhetsID. Det är en bra korsordshjälp, hjälper till att fuska i Wordfeud och Alfapet.


Landshypotek Bank finansierar satsningar som landsbygdsentreprenörer och landsbygdsfamiljer gör inom jord och skog. Spara tryggt och låna i landsbygdens bank. För andra betydelser, se Älvsborg (olika betydelser). Sverige vid två tillfällen tvingades erlägga till danskarna för att få tillbaka Älvsborgs fästning.


Av Älvsborgs fästning, beläget vid Göta älv i Göteborg , återstår idag bara en del ruiner. Avslutning med scoutsång, scouternas valspråk och lösen. Torsdagen den maj var det familjekväll, då scouternas familjer tillsammans med inbjudna Lindberget mötte upp i strålande väder.


Tipspromenad med tre inlagda sta - tioner, varpa, boule och bollkastning, därefter samling med kaffe i Motionsgården. Se Älvsborgs lösen (2).

Danskarna hade erövrat Älvsborg , Sveriges enda hamn på västkusten och begärde en stor summa för att lämna den tillbaka. Skatten utgick med en tiondel av värdet av lös egendom som till exempel boskap och föremål av koppar, silver och guld. Sverige ved to fredsaftaler betalte til Danmark for at få fæstningen (gamle) Älvsborg ved Göteborg tilbage efter. Gamla Älvsborg Innan Nya Älvsborgs byggdes fanns den första fästningen på fastlandet som vi idag kallar Gamla Älvsborgs Fästning.


Svenskarna fick betala lösen varje gång för att återfå fästningen. Denna första Älvsborgs lösen krävde stora uppoffringar av invånarna i landet och en extra skatt kräves ut. Filmen menar att alla tittare nog kan sin historia om Älvsborgs lösen - en kunskap som kanske inte längre ingår i den svenska historieundervisningens kanon.


Hårdast var bestämmelsen att Danmark behöll Älvsborgs fästning och sju härader i Västergötland som pant för ett krigsskadestånd på miljon riksdaler, den så kallade Älvsborgs lösen. Kalmarkriget mot Danmark avslutas med freden i Knäred. Sverige återfår Älvsborg mot en lösen på miljon riksdaler.


En genomgripande omorganisation av det svenska rättssystemet äger rum. Fred med Ryssland vid Stolbova. Sverige får Ingermanland och Kexholms län och behärskar nu hela Finska viken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg