måndag 19 oktober 2015

Efter vigseln skatteverket

Kontakta vigselförrättaren i god tid före er vigsel. Ni ska lämna båda intygen till vigselförrättaren men tänk på att många anordnare av vigslar , till exempel kommuner, kan behöva ha intygen tidigare för att kunna planera vigseln. Det kallas för en kungörelse.


Skatteverket fattar beslut om det nya namnet. Det här görs för att allmänheten ska få kännedom om namnförslaget och ha möjlighet att komma med invändningar. Begränsad avdragsrätt efter överlåtelser av andelar i statliga kreditinstitut.

Handläggningstiden brukar vara mellan ca 4-veckor. För mer information om namnbyte, läs sektionen nedan. Detta kan även göras efter vigseln. Ni bokar tid för vigsel på kontaktcenter i kommunhuset.


En vigsel ska alltid föregås av en hindersprövning. Svensk vigsel i Sverige. Krav för en giltig vigsel. Vi gifte oss i början av juni.

Då sa de att de hade en stor hög att arbeta sig igenom och de kunde inte säga hur lång tid det skulle ta (upp till veckor har jag för mig att de sa). När jag frågar skatteverket så har de sagt allt ifrån några dagar till veckor. Hur lång tid efter vigseln kom papper med nytt efternamn från skatteverket ? Fick hem mina papper ifrån både vägverket och skaffeverket ca en vecka efter vigseln. Skickade in papprena till rådhuset i augusti, de vidarebefodrade namnlappen till skatteverket. Tråkigt att det tar så lång tid för vissa, man vill ju ha sitt nya namn så fort som möjligt.


Ni kan ha en borgerlig vigsel i kommunhuset. Om ni vill att vigseln ska vara på annan plats än kommunhuset ansvarar ni själva för att ordna en lokal. Det är vanligt att en av makarna eller båda byter efternamn i samband med vigseln. Ni ansöker om namnbyte antingen före eller efter vigseln. Två myndiga vittnen ska närvara och förstå ceremonin, även om de inte kan svenska.


Vittnen kan utses av paret som gifter sig eller av vigselförrättaren. Kundkort lär du själv behöva byta, det kommer nog inte ske automatiskt. Men det är ju ingen panik. För körkort kommer du få ett brev från Vägverket att du behöver byta. Genom intyget bekräftar vigselförrättaren att äktenskapet ingåtts.


Intygen har en giltighetstid på månader.

Namn och adress på dessa anges vid bokningen av vigseln. Har inte brudparet egna vittnen kan Östra Göinge kommun bistå med vittnen, detta gäller vardagar på kontorstid och i kommunhuset. Borgerlig vigsel i Östra Göinge kommun är kostnadsfri. Om vigseln är på någon annan plats än i kommunhuset eller på Ekebyhovs slott har vigselförrättaren rätt att begära ersättning för resa till och från vigsel platsen. Efter vigseln får paret ett vigselbevis.


Vid vigseln behövs giltig legitimation. Hur ceremonin utformas utöver texten, kan paret och vigselförrättaren komma överens om. Mer information lämnas av vigselförrättarna eller genom. Vi skickar då en faktura till er efter att vigseln har ägt rum. Vigseln tar 5-minuter.


Om vigseln är någon annanstans än i kommunalhuset har vigselförrättaren rätt att begära ersättning för resa till och från vigselplatsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg