fredag 22 januari 2016

Estland språk

Det tillhör, liksom finskan, den östersjöfinska gruppen. Estniskan och finskan skiljer sig dock mer än vad svenskan och danskan eller svenskan och norskan gör. Orsakerna var emigration och födelseunderskott. Sedan dess har Tallinns gator beträtts av många världsmakter, bl.


Det är estniska som är det officiella språket och majoriteten har detta som modersmål.

Ryska är det näst största språket , av befolkningen har ryska som modersmål. Han säger att han tänker byta språk i gymnasiet. Han vill börja läsa svenska i skolan, ler Lydia Kalda.


Högsta domstolen, Riigikohus, finns däremot i Tartu. Lettiska har en ordföljd som är vanlig för många andra indoeuropeiska språk. Om man jämför med svenska, kan satsdelarnas ordning i en lettisk sats vara friare (fast inte så fri som den kan vara i många slaviska språk ). Olle Bergman är frilansjournalist och författare.


Detta så kallade trollspråk talas av cirka miljoner människor världen runt.

För uppgifter om BNP och annan näringslivsstatistik se Landsfakta. Lettiskan är ett baltiskt språk , nära besläktat med litauiskan. Lettland har traditionellt varit lutherskt i de nordliga provinserna vid Östersjön, katolskt i de södra delarna som hört till Polen. Ortodoxa finns främst bland de ryskspråkiga.


Under sovjettiden var kyrkorna i princip stängda för gudstjänster. Den ryska minoriteten uppgår till ca av hela befolkningen. Det enda officiella språket är estniska, fastän speciellt Tallinn och landskapet Ida-Virumaa har en betydande rysktalande befolkning. I Nuckö kommun är svenska, vid sidan om estniska, officiellt språk.


Institutet för språk och folkminnen arbetar med att öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk , dialekter, namn, folkminnen och andra immateriella kulturarv i Sverige. Ansvaret för språkvårdsarbetet ligger i huvudsak på Språkrådet. Nästan samtliga hotell, restauranger, caféer, köpcenter etc. Brexit: Storbritannien är fortfarande fullvärdig EU-medlem och alla rättigheter och skyldigheter som följer av medlemskapet fortsätter att gälla.


Nu var det ett tag sen, varit väldigt mycket denna vår, så därför har det blivit lite på bloggen och i gruppen mariaslekrum. Estland officiella språk är estniska. Se vilka ledamöterna är.


EU-ländernas ministrar träffas regelbundet i ministerrådet (Europeiska unionens råd) för att anta EU-lagar och samordna politiken.

Något som inte sågs med blida ögon av Sovjetunionen , som ansåg att landet var en del av Ryssland. Den lilla norra kustens skönhet Haapsalu har mycket mer att erbjuda än bara vacka stränder. Den berömda kurorten vid Östersjön har ett antal mindre närliggande orter som också lockar med lyxiga spa-behandlingar.


När du ska välja vilket spa hotell du ska åka till är det viktigt att du väljer ett som överrensstämmer med dina önskemål. Hon gick i Nuckö gymnasium, som är specialiserat på svenska språket och nordisk kultur. Svenskar är personer av svensk nationalitet. Landet har strävat efter snabb integration i Västeuropa. Under en dag bekantar vi oss med en av Europas bäst bevarade medeltida städer, innan det är dags att ta tåget till den stora grannen Ryssland.


Alla de nordiska länderna har språkpolitiska program. Med programmen vill man slå vakt om huvudspråken i respektive land så att de fortbestår som kompletta och samhällsbärande språk. Det är särskilt i förhållande till engelska som strategier läggs fram, men också relationen till grannspråken och till språken i EU tas upp.


Den historiska Hansastaden erbjuder dig tusentals möjligheter att koppla av och njuta av livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg