fredag 8 januari 2016

Sexuella läggningar straight

Sexuella läggningar straight

Det finns flera olika sexuella läggningar. Ett annat ord för det är straight. Sexuell läggning handlar om vad de personer som du blir kär i eller tänder på har för kön.


Exempel på sexuella läggningar är heterosexualitet, homosexualitet, bisexualitet och pansexualitet. Du bestämmer själv om du vill kalla dig för hetero, homo, bi eller något annat som du tycker passar bättre. Vissa menar också att asexualitet bör räknas som en sexuell läggning.


Att vara gay eller straight inte din bara två alternativ. Det är därför det är väl bra om du har ingen aning vad jag ska kalla dig själv. Så småningom ska du räkna ut det, och även om du inte, varför behöver du verkligen en etikett? I Sverige har du enligt lag rätt att älska och vara sexuellt intresserad av vem du vill.


Trots detta finns det normer och strukturer som gör det svårt för lagen att följas. Sexuella läggningar och attraktion utvecklas under tonåren, mellan till års ålder. De flesta människor är attraherade av det motsatta könet, men det finns även andra typer av sexuella läggningar där man är attraherad av samma kön eller båda könen. Oavsett fallet så styrs denna attraktion av biopsykosociala faktorer.


Du blir kär i och sexuellt attraherad av personer oavsett kön. Att ha gjort något sexuellt med en person av ett visst kön, behöver inte betyda att du har den sexuella läggningen. Det går inte att se på en person vilken. Vi som har en dekadent läggning och blaserad blick måste titta två gånger för att se hur lågmält tillfredsställande det är. Jonny Hjelm poängterar att en persons sexuella läggning vid en idrottsprestation är irrelevant.


Sexuella läggningar straight

Finns det ens något sådant? Och vem är ens helt homosexuell? Alla har sin egna läggning och det finns en hel del, fler än de tre vi snackar om.


Lagen definierar sexuell läggning som homosexuell, heterosexuell eller bisexuell läggning. Förbudet mot diskriminering gäller alla dessa tre sexuella läggningar. Diskrimineringslagens skydd omfattar situationer och förutsättningar som har ett nära samband med den sexuella läggningen, såsom att ha sexuellt umgänge eller att bo och leva med någon av samma kön eller av annat kön.


Sexuella läggningar straight

Du behöver inte bestämma dig för någon sexuell läggning. Det påverkar inte intressen eller utseende. Film projekt för sexuell läggning om David som kommer ut som straight inför en homosexuell värld. Tanken bakom var att vända på problemet för en ny syn på det hela. Din sexuella läggning kan också ändras under livet.


Medverkande : Fredrik Silbersky, Alisa Bandell, Adrian Nordén. Det är bara du själv som kan avgöra om du vill beskriva din sexuella läggning för andra. Ord gällande sexuell läggning är enbart or ingen sanning om en människans alla egenskaper. En del vet sin sexuella läggning redan på dagis, andra då de fyller medan vissa funderar hela livet.


RFSL har satt ihop en lista på viktiga ord och begrepp att känna till. Historiskt har frågan om sexuella läggningar varit laddad och stigmatiserad. Utom min då, som är svensk och straight , men så klipper jag mig på en mindre ort också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg