onsdag 5 december 2018

Kulturell mångfald förskola

Det svenska samhällets internationalisering ställer höga krav på människors förmåga att leva med och förstå de värden som ligger i en kulturell mångfald. För att ytterligare belysa uppdraget kring kultur och kulturell mångfald kommer några exempel från min andra studie Välkommen till vad – Hur nyanlända familjer upplever mötet med förskolan i Sverige. Detta beskrivs i läroplanen för förskolan , där man även kan läsa att undervisningen ska utgå från alla barns lika värde.


Vidare studeras vad förskollärarna anser om den egna kompetensen beträffande kulturell mångfald i förskolan. Undersökningen baseras på sju kvalitativa intervjuer.

Anna Olausson är själv förskollärare och har arbetat på förskolor hemma i Umeå i drygt tjugo år. Under denna tid har hon lagt märke till att kraven i förskolans styrdokument på att skapa förutsättningar för kulturell mångfald ofta skapar både osäkerhet och meningsmotsättningar. I allmänhet är ett normkritiskt perspektiv effektfullt när det gäller likabehandling, och det gäller även främjande arbete utifrån mångfald och etnicitet.


Resultatet från Johannes Lunneblads avhandling visar att pedagoger har svårigheter att använda samhällets kulturella mångfald som en resurs i arbetet. Hur kan mångfald och jämställdhet stimulera upptäckandet och utforskandet av verksamheten i förskolan ? Hur hanterar du det i vardagen och vilka problem kan du stöta på? Förskolan och mångfalden.

Att arbeta för att skapa positiva möten oberoende av kön, familjens sammansättning, funktionsnedsättningar eller etnicitet, kräver kunskap och eftertanke. Det ligger i tiden att ta vara på den kulturella mångfalden och uppmärksamma den i pedagogiska sammanhang. För att kunna skapa en bra interkulturell miljö, krävs det att alla lärare samverkar och använder sig av en helhetssyn på barn och föräldrar. En etnografisk studie på en förskola i ett multietniskt område.


Läroplanen för förskolan (Lpfö 98) presenterar förskolan som en kulturell och social mötesplats som kan förbereda barnen för ett liv ett alltmer internationaliserat samhälle genom att stärka förmågan att leva med och förstå de värden som ingår i en kulturell mångfald. Medvetenheten om det egna kulturarvet och delaktighet i andras kultur skall bidra till att barnen utvecklar sin förmåga att förstå och leva sig in i andras villkor och värderingar. Kännedom om olika levnadsförhållanden och kulturer kan bidra till att utveckla en förmåga att förstå och leva sig in i andra människors villkor och värderingar.


I studien undersöks dels hur förskollärarna förhåller sig till begreppet kulturell mångfald i verksamheten med barnen, dels vad de lyfter fram som viktigt i kontakten med föräldrarna sett ur detta perspektiv. Vi ingår alla i olika kulturer. Därför är det viktigt att förskolan som verksamhet uppmärksammar olika kulturer och traditioner.


Det räcker inte att lyfta de traditioner som vilar på den kristna tron. Vi måste bjuda in olika traditioner och visa på vilken mångfald som finns. Uppsatser om KULTURELL MåNGFALD FöRSKOLAN. Kulturell mångfald Vi har utarbetat ett årshjul där alla högtider som finns i våra barns bakgrunder är representerade.


Alla barn ska känna igen något från sin kultur på förskolan. Alif förskola är en liten förskola med plats för barn fördelade på två grupper – platser för de allra yngsta och platser för de något äldre.

Vår värdegrund baseras på att visa respekt, förståelse och tolerans för varandras olikheter och istället värna och ta tillvara på de värden som ligger i en kulturell mångfald. Kulturrådet är en myndighet som – genom att främja utvecklingen, informera och ge bidrag till kultur – är med och förverkligar nationell kulturpolitik. Samexistens mellan flera distinkta etniska grupper, raser, religiösa eller kulturella grupperingar inom ett samhälle, en organisation eller population. Coexistence of numerous distinct ethnic, racial, religious, or cultural groups within one social unit, organization, or population.


Abstract Denna uppsats handlar om hur kulturarv och kulturell mångfald uppfattas bland några pedagoger på tre svenska skolor som är mångkulturella arenor. Vår undersökning ingår i forskningsfältet Mångfald i förskola och skola.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg