tisdag 27 september 2016

Borderline symptom

Test för diagnosering av borderline. Har du fler än fem påståenden som stämmer in på dig lider du av emotionellt instabil personlighetsstörning. Rädd för att avsluta relationer. Personer med borderline är också ofta väldigt rädda för att bli övergivna.


De gör därför stora ansträngningar för att undvika verkliga eller inbillade separationer. Kan man bota borderline ?

De snabba svängningarna mellan hygglig balans och katastrof, mellan idealisering och nedvärdering, eller vitt och svart sliter på relationerna och gör att andra människor lätt tröttnar på personer med IPS. Gränsen mellan sjukt och friskt flyter. Personlighetsstörningen kan också förändras och försvinna med tiden. Detta test har designats för att mäta om du har problem med borderline eller emotionell instabil personlighetsstörning. Du har kraftiga humörsvängningar.


Pendlar du ofta mellan olika känslor, som ibland är varandras motsatser? Individer med borderline kan uppleva att de är onda eller dåliga människor. Diverse symptom , såsom den impulsiva ilskan, kan hos vissa ge en känsla av bekräftelse för att individen är en dålig människa.


In order to be diagnosed with BP you must show signs of at least five of these symptoms.

Sjukdomen utvecklar en personlighetstyp med särskilda svårigheter i sociala relationer. För tre år sedan fick hon förklaringen till varför hon inte kunde göra som alla andra mammor verkade kunna göra – få ihop ekvationen med jobb, barn och hem – och orka ta sig upp ur sängen på morgonen. Förklaringen var borderline.


Du är rädd för att bli lämnad ensam. Ibland kan symtomen vara så framträdande att man kan vara ganska säker på att det rör sig om borderline även för tonåringar, som att man har stark ångest ofta som man försöker hantera genom att skada sig på olika sätt, säger Monica Emanell, legitimerad psykolog i Stockholm. Som ni nog redan har märkt av dem andra symptomen har personer med borderline ingen bra självbild.


Borderline - Emotionell personlighetsstörning. I själva fallet är den ganska instabil, dem bet inte riktigt vem dem är. Dem känner ibland att dem helt enkelt inte existerar, detta är oftast till följd av av att dem känner sig övergivna.


Verkligheten är mycket mera komplicerad för oss än en beskrivande diagnos, vi vill ha en metod att möta så att vi kan hjälpa de nära som behöver vårt stöd. Läs mer om borderline i mina tidigare texter. Många människor med borderline kan känna igen sig i att ångesten kan.


En borderline personlighetsstörning enligt DSM IV karakteriseras av ett genomgående mönster av instabilitet i relationer med andra människor, i självbild och affekter, samt markerad impulsivitet med början i tidig vuxen ålder. Att en person har borderline går inte att upptäcka förrän man lever nära personen och märker att de kraftiga humörsvängningarna förekommer. Ena stunden känns livet jättebra och andra stunden är det nattsvart.


Har övergående, stressrelaterade paranoida tankegångar eller allvarliga dissociativa symptom. Den är tematisk och kommer ut två gånger per år. Det finns inget mittläge.

Temat för det senaste numret är Depression och mani. Varför då tala om borderline ? Man kan fråga sig om det inte vore mera framgångsrikt att analysera detta utifrån termer av överväldigande skamaffekt, projektion och dissociation istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg