onsdag 11 januari 2017

Att vara kvinna i irak

Iraks kvinnor var i årtionden kända för att vara bland arabvärldens mest emanciperade. Men i ett samhälle där institutionerna förfaller och där människor tvingas kämpa för att få tillgång till el och vatten i den 50-gradiga sommarvärmen sker en återgång till patriarkala strukturer. Kvinnors ställning i Irak har stadigt försämrats under de senaste åren och många kvinnor lever med ständiga hot. Konflikten i regionen har dragit in Irak i nya oroligheter, men kvinnorna som Kvinna till Kvinna stödjer har en fantastisk förmåga att hitta nya vägar, nya allianser och nya ingångar i sin kamp för fred och jämställdhet. Skönhetsdrottningen Tara Fares var en vanlig, ovanlig kvinna som trotsade allt vad militanta religiösa krafter står för.


Under tiden hos IS födde hon ett tredje barn, en son. Men efter fyra år hos terrorgruppen, i deras självutnämnda kalifat, ställdes den i dag 29-åriga kvinnan inför rätta i Irak i oktober. Det blir allt farligare att vara kvinna i Irak , hör berättelsen från en som fallit offer för det ökande våldet. Vi gör ett nedslag i USA där pengar spås få en alltmer avgörande roll i nästa års presidentval. Inger Arenander har pratat med forskaren och författaren Darrell West.


Och vem vinner egentligen på Kubas globala läkarexport? Då trodde de att demokrati och fred snart skulle råda i landet. Men utvecklingen gick åt motsatt håll. Krigen har gjort kvinnornas situation värre. Kvinnor tvingas återvända till hederskulturen ”Halala”, som bott i Sverige i fem år har nekats asyl trots att hon riskerar att drabbas av hedersrelaterat våld om hon återvänder till norra Irak.


Att vara kvinna i irak

Halala” hänvisat till att ”myndigheterna i den autonoma zonen har en uttalad vilja att ingripa mot. I Irak kämpar kvinnor för att skapa trygghet och jämställdhet i en verklighet som är fylld av våld och kaos. Och Layla Saleh påpekar gång på gång att Irak inte bör styras efter religiösa principer utan utifrån människorätt – en grundprincip som också säkrar kvinnors rätt.


Dagens massiva folkliga uppror i Irak startade med en aktion utanför parlamentet där kvinnor som doktorerat i olika ämnen krävde att få arbete. När de attackerades anslöt fler grupper till aktionen med krav på ett samhälle som är till för alla, skriver Hayat Jajo Lööv och Maria-Pilar Reyes. En svensk kvinna , som sitter frihetsberövad i Irak , misstänks för att ha kopplingar till terrorrörelsen IS och för att ha vistats i landet olovligt. Kvinnan kommer ställas inför rätta i Bagdad.


Om hon fälls riskerar hon upp till års fängelse eller dödsstraff, rapporterar TVNyheterna. En tysk kvinna och minst turkiska kvinnor har dömts till döden för misstänkt medlemskap i IS. Irak har gripit mängder med kvinnor och barn som anklagas för att vara jihadister, eller för att ha familje- eller släktband till misstänkta IS-stridande. I februari i år presenterades ett nytt lagförslag i Irak , den så kallade Jafaarilagen, som legaliserar tvångsäktenskap av barn.


Om lagen träder i kraft kommer den att få förödande konsekvenser för flickor och kvinnor i Irak. Dessa flickor får sedan inte heller skilja sig förrän de blivit myndiga för först då anses de vara mogna nog att fatta ett sådant avgörande beslut. I äktenskapet är det mannen som har allt ekonomiskt ansvar.


Att vara kvinna i irak

Oavsett om kvinnan arbetar eller inte har hon rätt att kräva underhåll för sig och sina barn. Tre av mina barn dog i treårsåldern i Zaxo på grund av leversvikt. Det var svårt att rädda deras liv trots att vården i Irak var toppen.


Två av mina barn överlevde. Jag och min man kämpade för att rädda deras liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg