måndag 30 januari 2017

Resa till iran som svensk

Alla resor på ett ställe. Hitta Billiga Flygresor på minut. Bäst i Test – Jämför flygresor nu! Flyg billigt vart som helst och spara pengar på flyg. Planet var på väg till Kiev.


Svenska resenärer i Iran uppmanas kontakta sina anhöriga.

Händelser den senaste tiden har lett till upptrappning mellan Iran och USA. Situationen är för närvarande svårförutsägbar och kan ändras snabbt. Valutan i Iran heter Rial. När man ska resa till Iran är det kontantbetalning som gäller.


Visa och Mastercard accepteras inte. Bankkontor för valutaväxling finns på gatuplanet på Teherans internationella flygplats IKIA. Ta med kontanter i EUR eller USD som går att växla på banker och växlingskontor i städerna. Som svensk medborgare ska du enligt reglerna även kunna få kortare turistvisum vid ankomst till Iran , men det har ibland uppstått problem med det förfarandet.


Svenska medborgare med iranskt ursprung kan riskera att få sina pass indragna av myndigheterna i Iran.

Jag känner svenska kvinnor som rest ensamma i Iran , det har funkat bra för dem. Iran är inte Saudiarabien, det är fullt möjligt för kvinnor att resa runt utan manligt sällskap. Jag kan dock rekommendera att du på förhand hittar lite folk på couchsurfing eller liknande sidor, det är alltid bra att ha sällskap ändå. Det kan underlätta, lite av samma anledning som att det är bättre att säga att man är kristen än att man är ateist. Undvik andra som säljer tjänster.


Observera att ambassaden inte har någon koppling till försäljare utanför ambassadens lokaler, som erbjuder tjänster mot betalning. Den enda avgift som du ska betala till ambassaden om du ansöker om visering är ansökningsavgiften som du betalar online när du registrerar ansökan och bokar en tid för. Bussen tar oss sedan till Mattmuseet som innehåller persiska mattor från alla regioner och alla epoker i Iran.


För att åka till Iran måste man ha visum om man inte har iranskt pass. De som har iranskt pass måste tänka på att om de även har svenskt pass ta med detta för att inte få problem med att bli insläppta i Sverige vid hemresan. Söka visum för att åka till Iran kan man göra på tre sätt. Vi flyger in till Persiens heligaste stad Mashhad där vi tillbringar ett par dagar.


Under vår resa genom norra Iran tar guiden oss med till den magnifika grottstaden Kandovan samt till det spännande nomadfolket i Bandar-e Torkman. Där gäller särskilda regler. Om UD utfärdat en avrådan och researrangören ställer in resan finns möjlighet för resenären att få tillbaka beloppet. I listan nedan hittar du de länder som UD avråder från resor till.


På väg till Iran behöver du bara visa ditt pass, men på väg hem lär du behöva visa ditt uppehållstillstånd för att kunna resa. Om det då står olika datum i pass och uppehållstillstånd så lär du få svårt att resa.

Vilket är ditt korrekta datum? Det som står i dina svenska dokument? Dock vill vi gärna kunna åka och hälsa på min mans familj i Iran och gjorde ett försök i höstas.


Jag och dottern sökte och fick visum som turister. Vänner varnade oss för att det ändå kunde bli problem vid gränsen, vi kanske inte skulle bli insläppta i Iran. För att få rätsida på detta skrev jag ett brev till Irans ambassad. Iransk- svenska kvinnor som är skilda enligt svensk lag, men inte enligt muslimsk, kan få problem om de reser till Iran. Om inte den tidigare maken lämnar sitt godkännande riskerar kvinnan att inte få resa tillbaka till Sverige och kan heller inte förnya sitt pass.


En resa till Iran är en upplevelse för den som är intresserad av kultur, storslagen arkitektur och en rik historia. Människorna är också en viktig anledning till att besöka Iran , den persiska gästfriheten kommer du garanterat att möta. Upplev kontrasterna mellan det religiösa Iran och det moderna, mellan stad och landsbygd. Eftersom jag är svensk så lägger jag märke till saker som iranier tar för givet. Jag får en djupare förståelse för folket och landet eftersom jag inte besöker Iran som en vanlig turist som blir vallad som en fårflock runt till olika turistattraktioner och sevärdheter.


Här hittar du råd och information som du har nytta av inför och under din utlandsresa: Vad du bör tänka på, problem som kan uppstå och vilken hjälp du kan få av Utrikesdepartementet i olika situationer. Här finns också Utrikesdepartementets avrådan från resor , information om visering och länkar till våra ambassader och konsulat. Vi är inte gifta och det är inte aktuellt med giftermål. Hon har dubbelt medborgarskap, jag är svensk.


Det jag undrar över vad vi behöver tänka på för undvika några problem med myndigheter och liknande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg