fredag 6 januari 2017

Fakta om hjärnan och nervsystemet

Nervsystemets uppgift i kroppen är att ta emot och förmedla signaler till kroppens olika delar. Det finns nervceller som för signaler till hjärnan , de som skickar signaler inom hjärnan och de som skickar signaler vidare från hjärnan. Information från kroppens olika organ och våra sinnen skickas alltså till hjärnan och där bearbetas den. Men när hjärnan fungerar som den ska är det ett helt fantastiskt organ, och här följer tio fakta som du antagligen inte visste om din egen hjärna.


Hjärnan utvecklas konstant ända till du når fyrtioårsåldern, och varje gång du skapar ett nytt minne skapas också nya vägar och ledningar i hjärnan. Om du till exempel råkar lägga handen på något varmt och bränner dig, drar du undan handen innan du hunnit bli medveten om värmen och smärtan.

Reflexen sker snabbare än om nervimpulsen måste hinna nå hjärnan innan den leder till att handen tas bort. Hjärnan och nervsystemet är en apparat som är svår att förstå, och vi kan fortfarande långt ifrån förklara allt i det här systemet. Detta dokument är tänkt att ge dig en enkel inledning till det vi vet om hjärnan och nervsystemet. Systemet består av hjärnan och ryggmärgen.


Dessa två delar består av grå och vit substans. Grå substans som omger hjärnan kallas hjärnbarken. Vit materia består av axoner.


Somatisk somatiska nervsystemet gör upp alla sinnesorgan och muskler. En del nerver transporterar signaler från sinnesorganen, andra går med meddelanden till något av kroppens organ.

Det är elektriska signaler som går längs nervtrådarna. En sammanfattning som i punktform redogör för olika fakta om hur nervsystemet och hjärnan , genom att berätta om deras uppbyggnad och funktioner. Nervceller och nervsystem 1. Utan våra sinnesorgan skulle världen bli en tråkigare plats. Men hur fungerar vårt nervsystem? Vad händer från att nervcellerna fått en signal till att hjärnan skapat en upplevelse?


Hjärna och nerver - Bra förklaring om hur hjärnan , ryggmärgen och nerver samarbetar och fungerar. Hela kroppen - En bra och enkel sammanfattning om de flesta organan i kroppen. Kroppen en överblick - En bra sammanfattning om kroppens delar. Anatomi - Bra sida på engelska.


Fakta om hjärnan - Mycket bra och mycket fakta om hjärnan. Nervsystemet Människans nervsystem delas in i två delar: det centrala nervsystemet (CNS) och det perifera nervsystemet. Presentationen finns på olika språk men tyvärr inte på svenska än. Centrala nervsystemet – Består av hjärnan och ryggmärgen. Perifera nervsystemet – Består av alla nerver ute i kroppen.


Till och från hjärnan går varje sekund miljontals signaler. De kommunicerar med hjälp av hormoner och elektriska nervimpulser. Om vi inte hade några nerver skulle vi inte kunna känna om det t.

Går i släkten, då man får migrän har oftast någon annan i släkten också blivit drabba -Alkoholmissbruk Kroppens organ styrs med hjälp av hjärnstammen. Nerverna skickar upp signaler till hjärnan. Sitter nära njurarna och bildar hormoner som styr blodtrycket, och binjurarna producerar även stresshormonerna adrenalin och noradrenalin. Testiklarna Tillverkar det manliga könshormonet testosteron som bland annat ser till att spermaproduktionen hålls igång.


Producerar progesteron och östrogen som reglerar ägglossningen. Den vägen är lång och blir längre ju mer jag lär mig. Men den resan är så otroligt spännande.


På den här sajten kan du kunna finna frågeställningar om hjärnan och nervsystemet , fakta och forskning samt kluringar och smarta sätt att träna hjärnan och minnet. Heroin och andra opiater påverkar kroppens opioidreceptorer som finns i hela centrala nervsystemet. Det är på grund av den här påverkan på nervsystemet som opiater är väldigt effektiva mot smärta.


Kroppens opioida system påverkar hur vi känner smärta, hur immunsystemet fungerar och vad vi har för känslomässiga reaktioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg