Min rekommendation till er är att skriva i testamentet att er önskan är att era respektive särkullbarn avstår från sin rätt till laglott till förmån för den efterlevande maken. Ni kan även ta med ett villkor i testamentet som säger att det särkullbarn som väljer att ta ut sin laglott direkt, tappar rätten till efterarv. För det krävs inget testamente. Men för trygghetens skull kan du som biologisk förälder skriva ett testamente och ange att bröstarvingar enbart ska ärva sin laglott. Har den avlidne skrivit ett testamente där så pass mycket egendom testamenterats bort så att laglotten kränks, kan barnet i fråga ändå kräva ut sin laglott.
Gör särkullbarnet inget åt testamentet riskerar han eller hon att bli arvlös - då många faktiskt saknar kunskap om vad som gäller är det lätt att missa.
Men eftersom särkullbarnet alltid har rätt till minst halva sitt arv, det som kallas laglotten , känner sig de flesta särkullbarn rätt trygga trots allt. Vad de inte känner till är att särkullbarn ändå, trots rätten till laglotten , kan bli blåsta på hela arvet. En bröstarvinges rätt till laglott kan inte testamenteras bort.
Din situation som särkullbarn. Som särkullbarn har du rätt att få ut din arvslott direkt efter bodelningen, kap § ärvdabalken. Jag tolkar din fråga som att du vill veta vad det är för skillnad mellan arvslotten och laglotten när det gäller särkullbarn. Din fråga regleras alltså främst i Ärvdabalken (ÄB). Jag tänker börja med att förklara begreppen laglott och arvslott.
Vad de har för betydelse i fördelning av arvet.
Viktigt att veta om arv, särkullbarn och testamente. Det finns en allmän uppfattning om att gifta alltid ärver varandra - men så är inte fallet. När det finns särkullbarn , det vill säga barn som inte är era gemensamma, har de rätt att få ut sitt arv genast. Om särkullbarnen i enlighet med kap.
Laglotten utgör hälften av arvslotten, det vill. Sonen som din man har från ett tidigare äktenskap är ett s. Bröstarvingar är de som går först i arvsordningen enligt kap. Det innebär att han har rätt att få ut sin s. B och är hälften av arvslotten.
Makar med särkullbarn måste således upprätta ett testamente för att ärva varandra. Med ett inbördes testamente kan makarna även påverka särkullbarnen till att inte ta ut sin laglott. Särkullbarns rätt till arv går före efterlevande makes rätt till arv. I ett testamente kan föräldern be särkullbarnet att vänta med att ta ut sitt arv tills en efterlevande maka eller maka avlidit, säger Monika Selvin. I de fall särkullbarn finns, har de rätt att få ut sitt arv eller laglott omedelbart och behöver inte vänta tills dess att styvföräldern avlider.
Utbetalningen av laglotten sker vanligtvis när bouppteckningen har registrerats och bodelning samt arvskifte har godkänts. Men det finns dock inget som tvingar ett särkullbarn att kräva ut sin laglott , utan detta kan även vänta till ett senare tillfälle. Det är bara om dödsboets behållning inte motsvarar mer än fyra prisbasbelopp som särkullbarnet måste vänta med att få ut hela eller delar av sitt arv till dess att också den efterlevande maken har dött.
I testamentet kan ni bestämma att hans barn bara ska få ut sin laglott när han avlider.
Genom denna bestämmelse anses att bröstarvinge fått skydd för åtminstone hälften av vad bröstarvingen skulle ha rätt till enligt lag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.