tisdag 17 januari 2017

Måste gåvobrev bevittnas

Din gåva leder till nya forskningsgenombrott. Läs mer om Hjärt-lungsjukdomar här. För det tredje måste det också framgå hur stor del av fastigheten som överlåts. För det fjärde måste både gåvogivaren och gåvotagaren skriva under gåvobrevet.


Vid ett upprättande av ett gåvobrev för fastighet så krävs det inte att namnteckningarna måste bevittnas för att gåvobrevet ska bli giltigt.

Ett giltigt gåvobrev för bostadsrätt ska enligt kap. I gåvobrevet ska finnas uppgifter om den fastighet som överlåtelsen avser. Bostadsrättslagen ställer inte upp några krav på att ett gåvobrev måste bevittnas ! Vid upprättande av ett gåvobrev för fastighet är det många som tror att namnteckningarna måste bevittnas för att gåvobrevet ska anses giltigt. Detta är dock felaktigt.


Gåvobrevet är giltigt utan vittnen. När skall ett dokument bevittnas , och måste vittnena närvara fysiskt t.

I regel behöver inte gåvobrev bevittnas. Undantag är för fast egendom där givarens underskrift måste bevittnas av två personer. Använd inte färdiga gratismallar för gåvobrev. På internet finns det en hel del mallar som hjälper dig att skriva gåvobrev.


Om du inte vill att gåvan ska räknas som ett förskott på arv måste det stå tydligt i gåvobrevet. LÄS MER: Det här är sambolagen – och så fungerar den Det här måste ingå i ett gåvobrev. Det finns färdiga mallar för gåvobrev på nätet.


Måste köpehandlingarna bevittnas ? För det första finns inga speciella formkrav för hur ett gåvobrev upprättas, men de brukar av praxis ha ungefärligt lika lydelser. Däremot kan frågor uppkomma vid gåvotillfället, t. Då ska det finnas en tydlig beskrivning av din gåva, personuppgifter för båda dig och mottagaren, särskilda villkor om sådana finns och underskrifter från båda parter. Din namnteckning måste även bevittnas i detta fall. Om du är gift och ämnar ge bort något som ingår i giftorätten måste din äkta hälft samtycka till detta. Av lagen framgår att alla som är över år, icke psykiskt sjuka eller har något direkt samband med handlingen får vittna.


Ge en gåva som gör att fler får mer tid att leva. Ett gåvobrev måste undertecknas av gåvogivaren och gåvotagaren.

Ett köpekontrakt eller ett köpebrev som inte har bevittnats är fortfarande giltiga, men för att kunna söka lagfart krävs det att säljarens namnteckning är bevittnad av två personer. Ibland behöver inte gåvobrev bevittnas. Gäller gåvobrevet en bostadsrätt måste det inte bevittnas , det finns inga sådana krav i bostadsrättslagen.


När det gäller gåvor av lös egendom finns inte heller inte något krav på bevittning för att gåvan skall vara juridiskt bindande. I de flesta fall krävs inte vittnen för gåvobrev. Om du känner dig osäker bör du fråga en jurist om råd. Ett gåvobrev behöver bara bevittnas av tredje part om det är en fastighet som överlåts. Följer du dessa punkter kan du skriva avtalet helt själv.


Tycker du att det låter krångligt kan du också kontakta en jurist och få det upprättat mot en mindre summa pengar. Beroende på vad som ges i gåva kan ett gåvobrev vara utformat på olika sätt. Det är exempelvis stor skillnad på om det gäller en mindre summa pengar eller en bostadsrätt.


Generellt behövs inte upprättande av ett gåvobrev bevittnas. I ett gåvobrev kan man reglera villkor för gåvan som att den inte får avvytras inom en viss tid. När man ger bort en fastighet eller en bostadsrätt måste ett skriftligt gåvobrev upprättas.


Man kan även påverka arvsrätten med ett gåvobrev. Givarens underskrift ska bevittnas av TVÅ personer. Gåvoavtalet måste skickas in först till Skatteverket sedan Lantmäteriet.


I meddelandefältet skriver du namn, persnr och gåvohandling. Nej, ett skuldebrev behöver inte bevittnas för att bli giltigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg