måndag 9 januari 2017

Longyearbyen isbjörn

Vi förhandlar så att du slipper. I isen ökar chanserna att se isbjörn och vi spanar förstås ständigt. Att döma av våra första dagar i Longyearbyen kan vi dra två slutsatser: 1) det springer isbjörnar på gatorna, och 2) det är blå himmel och strålande solsken jämt, varje dag – och natt.


Så bra då att åtminstone myt nummer två blir avlivad när vi lämnar byn för att köra hundspann. Dag Arne Husdal var på väg ut i Adventfjorden för att fiska när han passerade Hiorthhamn på Svalbar bara ett par kilometer från huvudorten Longyearbyen , i torsdags kväll. Eftersom han visste att det nyligen hade observerats isbjörn i området bestämde han sig för att stanna båten och se efter.

Den skadade mannen flögs därefter med helikopter till den lokala huvudstaden Longyearbyen under lördagskvällen, och därefter vidare till Tromsö. Livet i Longyearbyen kan oppleves som både annerledes og kanskje ekstremt – men for oss som bor her kan vi knapt tenke oss noe annet. Vi lever i og med naturen, og menneskene samspiller for å kunne ha gode liv gjennom de store årsvariasjonene i temperatur, lys og mørke.


Då man rör sig utanför bosättning på Svalbard är det obligatoriskt att ha med ett gevär av grov kaliber. Isbjörnar lever på hela Svalbard året runt. Ta flyget till Longyearbyen Det saknas reguljär båttrafik mellan norska fastlandet och Svalbard.


Enklaste sättet att ta sig ut är med flyg. Nästan all service ligger i huvudorten Longyearbyen , som är väl värd att stanna i några dagar. Här finns sjukhus, universitet, postkontor, trevliga restauranger och pubar.

De har alla en helt egen atmosfär. Men en sak har de gemensamt: en pionjärkänsla, en stämning som i det gamla Klondike. Svenska naturguiden Malin Stark fick en oväntad dramatisk morgon på jobbet.


En isbjörn hade blivit inlåst i garaget på hotellet på Svalbard – och stack ut huvudet genom fönstret. Med en stressad björn som varit fast i flera timmar är det inte läge att försöka gå och öppna en dörr åt den, säger hon. Den lever framför allt på isen. Folk som rör sig mer än några hundra meter från bebyggt område har ofta med sig gevär för att kunna försvara sig mot eventuella isbjörnar. Upp till rabatt i Longyearbyen.


Sista minuten-erbjudanden. Isbjørn i Longyearbyen Publisert den 27. De största sevärdheterna är glaciärerna, bergen och djurlivet.


Longyearbyen är en perfekt utgångspunkt om du vill uppleva de arktiska öarnas imponerande kraft. Men se upp, isbjörnarna kan se kramvänliga ut, men de är mycket farliga och har inte mycket till övers för påflugna turister. Skip navigation Sign in. This video is unavailable. Tänk på att forumet är till för att sprida tips och råd om resor.


Visa respekt och använd alltid en vänlig ton. Du kan inte lämna Longyearbyen utan en guide med gevär, för på Svalbard finns det fler isbjörnar än människor.

Det är inte tillåtet att göra ett inlägg i. Kanske visste du inte heller att en liter mjölk kostar mer än en liter vodka. Under den första sträckan i närheten av Longyearbyen kan man ofta få se svalbardsrenar som betar på fjällsluttningarna och det brukar bli några stopp för att fotografera. Vi når lite senare under första dagen Tempelfjorden, en intressant plats som ligger på västkusten.


Här förekommer isbjörn sporadiskt och man ser ofta spår. Jeg håper denne isbjørnkonfrontasjonen kan være en vekker for alle turistene som er kommet for å se solformørkelsen, slik at det ikke skjer verre ulykker, sier ordfører i Longyearbyen , Christin Kristoffersen til Aftenposten. Det er sendt ut informasjon til alle tilreisende om at det er påbudt med isbjørnbeskyttelse utenfor allfarvei.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg