tisdag 18 april 2017

Gamla älvsborgs fästning

Fästningen förstärktes och blev en stenborg under Erik XIV:s styre. Nordiska sjuårskriget, angrepps fästningen av danskarna och för att hindra dem brände svenskarna själva ned det lilla samhälle som vuxit fram sydväst om borgen, den så kallade Älvsborgs stad och stadsborna tvingades att flytta tillbaka till Nya Lödöse. Göteborgs kustartilleriförsvar (GBK) och gjordes till stamort för Älvsborgs kustartilleriregemente (KA 4).


Den är även känd som Elfborgs hus och Elfborgs slott. Material från den gamla fästningen användes delvis i den nya.

Gamla Älvsborg, och mycket sten härifrån fördes till fästningsbygget. Svenskarna fick betala lösen varje gång för att återfå fästningen. Nya Älvsborgs fästning ligger i inloppet till Göteborgs hamn.


Bakom hotellet kan man idag finna murrester från det som en gång var en anläggning för försvar av Göta Älvs mynning. En svalkande båttur genom Göteborgs hamn, en dos dramatiserad historia och en picknick med fin utsikt. Allt detta med fräscha toaletter runt hörnet.


The original Old Älvsborg Fortress (Swedish: Älvsborgs fästning or Älvsborgs slott) was located on the mainlan on the southern shore of the estuary, above modern Klippan.

Only few ruins are visible today in the vicinity of the Carnegie-pier. Nu är nästan den nya entrén till Älvsborgs slott klar. Det är en klar upprustning jämfört med den gamla lösningen men vi hoppas på ytterligare förbättringar för att göra både bofasta och besökare uppmärksamma på en byggnad som inte bara har varit viktig för Göteborgs utveckling utan hela Sveriges.


Befästningsverk och porterindustri. Göteborg 18 Fästning , Historisk ti Förundersökning, Göteborgs kommun. Avsnitt (min) i radioprogrammet Vetenskapsradion Historia som här bl. Som mest fanns här drygt 1fångar. Under första världskriget var fästningen förråd och förläggning i samband med mobiliseringen.


Källa Länsstyrelsen Västra Götalands län. Historikern Håkan Strömberg berättar om Älvsborgs andra lösen och om de första planerna på det moderna Göteborg. Unsubscribe from Joel Klasson?


Pang Prego - Elfsborgs gamla fästning Joel Klasson. Karl IX:s Göteborg till danskarna, vilka krävde Älvsborgs andra lösen på en miljon riksdaler i silver. Med Strömma Kanalbolagets skärgårdsbåtar kan du uppleva en guidad båtfärd runt Hisingen, en heldagskryssning till västkustens pärla Marstrand eller en guidad utflykt till Evert Taubes barndomsö Vinga i den yttre skärgården.


Nya Fästning , Göteborg: Läs recensioner av resenärer som du och se professionella bilder på Älvsborgs Nya Fästning i Göteborg, Sverige på TripAdvisor.

Samtidigt skulle den gamla och förfallna Älvsborgs fästning rivas. Efter att svenskarna med nederländsk hjälp, lyckats fördriva danskarna, beslutades att en ny fästning skulle byggas. Göta älv genom att besätta Kyrkogårdsholmen. Det kom i realiteten att ta åtta år att skrapa ihop den stora summan från Sveriges befolkning.


En del är bevarat och väl värt att besöka. Här ovan kan du läsa om de olika epokerna. Hemmet förlängs av en sydvästbalkong där solens värme avnjuts hela dagen och där kvällskaffet intas som bäst medan ni beundrar solnedgången. Slott och Fästningar Det finns fullt av historiska slott och fästningar att upptäcka i och runt om Göteborg.


Längderna är uppdelade på församlingsnivå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg