tisdag 25 april 2017

Ingermanländska kriget

Kriget räknas som en svensk seger eftersom ryssarna var tvungna att avstå från viktiga landområden. Det slutade med stora landvinster för Sverige i freden i Stolbova och var en av grunderna till bildandet av svenska stormaktstiden. Hoppa till navigering Hoppa till sök. Efter motgångarna i det ryska kriget och tsar Vasilijs avsättning siktade den svenska politiken till att sätta en svensk prins på den ryska tronen. Kriget anstiftades av Axel Oxenstierna med målsättningen att häva den danska Öresundstullen och göra strategiska landvinningar för att försvåra framtida danska anfall mot Sverige.


Detta blev första gången som Ingermanlands gränser utstakades.

Sveriges allra sista krig ingick alla i napoleontidens europeiska storkrig. Den ingermanländska intelligentian förintas (deporteras eller arkebuseras) totalt. Under de blodiga utrensningarna likviderades tusentals vanliga ingermanländare. Under förberedelserna inför kriget mot Finland placerar Sovjetunionen värnpliktiga finskingermanländare i O. Bläddra milions ord och fraser på alla språk. Ingermanländska kriget översättning i ordboken svenska - engelska vid Glosbe, online-lexikon, gratis.


Sverige var angripare och krigsmålet var att skapa en trygg gräns mot öster genom att sätta en svensk som tsar i Ryssland eller genom att få Novgorod att bryta sig ut ur Ryssland och bli ett svenskt lydrike. Efter tre dagar var staden erövrad av svenskarna.

I och med att du använder Anbytarforum accepterar du användandet av cookies. Kriget var på sätt och vis endast en dansk angelägenhet, men Sverige drogs som medlem i unionen in i konflikten. Ingick i början av kriget i Schlippenbach avdelning, därefter i Lewenhaupts armé och med denne till Ukraina. Adelsfanan i Pommern (1man) Värvat i Pommern. Kriget ägde rum i flera länder såsom Finlan Ingermanlan Livland och Estland.


Medan Sverige var i fullt krig med Polen passade Ryssland på att förklara Sverige krig. Karl X Gustav ville inte ha krig med Ryssland och ville avstyra det hela genom att försöka förhandla fram en fre men förgäves. Kriget slutade med att Sverige fick återlämna Bornholm och Trondheims län. Sverige, som startade kriget , hade som krigsmål att skapa en trygg gräns mot öster genom att försöka få en svensk på den ryska tronen – eller genom att få Novgorod att bryta sig fri från Ryssland och bli ett svenskt lydland.


Genom hela kriget betraktades sachsarna fortfarande som fångar och bara de som var gamla, sjuka och invalidiserade återfick formellt sin frihet. De som behärskade ett hantverk erbjöds att bosätta sig i Sverige, medan de övriga ombads försvinna från landet fortast möjligt och inte dra runt på landsbygden som tiggare. Under Det stora nordiska kriget fick regementet vid ett flertal tillfällen lämna ifrån sig folk till Livgardet och Skånska ståndsdragonregementet.


Yngre Bergsregementet. Vissa av dessa tillfälliga förband bestod efter kriget och blev värvade regementen. Dessa regementen fick namn efter sina överstar. Därför finns vid de flesta finska begravningsplatser och gravgårdar ett skilt område för dessa så kallade hjältegravar. Det mest kända är hjältegravarna på Sandudds begravningsplats i Helsingfors.


Denna karta innehåller 6st hjältegravar.

Stora Nordiska kriget och ryssarna återtog Ingermanland. Peter den Store börja bygga S:t Petersburg i de ingermanländska trakterna, vid Nevaflodens mynning nära den gamla svenska staden Nyen. De fick dock inte återvända till sina hemtrakter. En del av dem som tjänstgjort i Finlands armé i de trupper som uppställts av ingermanländska krigsfångar återvände frivilligt till Sovjetunionen. Till överste för regementet utsågs preussaren Johan Baptista Schommer, som även han tjänat på fiendesidan.


I början av kriget hade han varit sachsisk officer, men lockats i tsarens tjänst som major. I Ryssland blev han dock allt mer missnöj särskilt som han inte blev befordrad till överste som han hade önskat. Den svenska armen var vid den här tiden liten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg