onsdag 15 maj 2019

Sälja huset till sina barn

Det kan vara mycket att tänka på när man skall flytta. Adressändra till exempel. Här är en bra checklista på allt du kan behöva tänka på vid flytt. Jämför alla mäklare och välj den som passar dig bäst! Alltid samma arvode oavsett vad och var du säljer.


Hej, tack för att ni vänder er till Lawline med er fråga.

Vad ni kan göra är att antingen sälja fastigheten till era barn eller ge fastigheten i gåva till barnen. Det finns inget hinder mot att ni säljer fastigheten under marknadspris – ni (fastighetsägarna) kan själva sätta priset för fastigheten vid en försäljning. Kan två föräldrar sälja ett hus till underpris till ett av sina barn utan att det andra barnet kan göra anspråk på en del av husets värde?


Bläddra till nästa sida nedan. När ett barn övertar föräldrarnas hus är det därför oftast bäst att barnet betalar av förra årets taxeringsvärde. Det blir då varken stämpelskatt eller kapitalvinstskatt.


Problem kan uppkomma om andra, exempelvis övriga barn , som måste kompenseras. Föräldrar kan testamentera till sina barn , genom ett testamente kan era föräldrar t.

Lån tas på hela beloppet. Det är så att mina svärföräldrar ska sälja sitt hus och vi gärna vill köpa det till marknadsvärde såklart. Min man har en bror och mina svärföräldrar säger att han har rätt till pengar av oss för att vi köper huset.


Tycker inte det känns helt rätt! Arvsbalken träder ju in den dagen hon gått bort, vilket hon ju inte gjort, så enligt min tro har hon 1 rätt att sälja sitt hus till mig för i teorin 1:-, samt spendera varenda tillgång hon har vilket kommer lämna sina barn arvlösa (Nu kommer detta inte ske). Om man har kapitalet och kan hjälpa till på det sättet så är det förstås väldigt bra, säger Jens Magnusson.


Risken är att den här lösningen blir väldigt dyr. Om försäljningen utlöser en reavinstberäkning för fadern när han säljer till sina barn (ej gåva) så måste ju skogsavdraget på miljoner återföras i inkomsslaget näringsverksamhet. Får en förälder sälja hus till ett barn ? Det har vid moderns dödsfall upptäckts (fadern död sen år) att moderns sålt en fastighet till yngsta sonen utan äldre sonens vetskap. Skatten kommer först när nästa generation säljer på vanligt sätt. Vi som nu ska sälja måste framhäva allt det positiva, som vi också ärligt känner efter år i. Hade hon velat sälja huset förmånligt till ett av sina barn hade det varit krångligare, eftersom de är arvingar.


För den som har en fastighet i Spanien och vill sälja den till sina barn är huvudfördelen med en sådan överlåtelse endast en minskad risk med arvsskatt. Det är alltid bättre att ge bort huset till barnen än att de får det i arv. Men i år är det extra förmånligt eftersom det går att slippa gåvoskatten helt i de områden där taxeringsvärdet ökat kraftigt.


Emma Persson, boendeekonom på SBAB har förståelse för de föräldrar som vill hjälpa sina barn , men varnar för den här typen av lösningar då de kan få stora konsekvenser för den egna ekonomin. Det är nog många föräldrar som är förtvivlade och sitter med lite för gamla barn hemma och vill att de ska ha ett eget boende.

Er döde sons barn , det vill säga era barnbarn, har rätt till arv efter er. Lagen är sådan att barn alltid har rätt till arv efter sina föräldrar. Om barnet har dött går arvet vidare till deras barn , barnbarn och så vidare i rakt nedstigande led. Sälja huset så fort barnen flyttar ut?


I vår omgivning har det startats en liten tren flera av våra bekanta håller på att sälja sina hus för att flytta till lägenhet. Regeln innebär att det som skattemässigt ska anses vara gåva ska avräknas vid beräkningen av er dotters andelar efter er bortgång. Har ni bara ett barn är regeln utan betydelse. För den del av bostadsrätten som ni ska anses ha sålt till er dotter måste ni betala skatt på vinsten vid försäljningen.


Domstolen kan också sätta ett minimipris. Kronofogden kan sälja din andel av huset om du kommer på obestånd. Självklart kan de andra delägarna se till att köpa den andel som säljs ut för att hindra att de ska bli av med huset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg